Οι παγετώνες που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας της UNESCO ως περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το 2050, όπως προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη .
Μεταξύ αυτών το Yellowstone και το Εθνικό Πάρκο στο Κιλιμάντζαρο σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που προειδοποιεί και προτρέπει τους ηγέτες να ενεργήσουν άμεσα.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά από σχετική μελέτη 18.600 παγετώνων σε 50 περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλύπτουν περίπου 66.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγετώνες στο ένα τρίτο των περιοχών αυτών είναι «καταδικασμένοι να εξαφανιστούν».
Η μελέτη «δείχνει ότι αυτοί οι παγετώνες υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό από το 2000 λόγω των εκπομπών CO2, οι οποίες αυξάνουν την παγκόσμια θερμοκρασία», ανέφερε η UNESCO.
Οι παγετώνες χάνουν κάθε χρόνο 58 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όγκος που ισοδυναμεί με τη συνδυασμένη ετήσια χρήση νερού της Γαλλίας και της Ισπανίας. Παράλληλα, η απώλεια αυτή είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 5% της παρατηρούμενης παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως εξήγησε η υπηρεσία.
«Οι παγετώνες στο ένα τρίτο των 50 Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μέχρι το 2050, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας», σημειώνει η UNESCO.
«Αλλά είναι ακόμα δυνατό να σωθούν οι παγετώνες στα υπόλοιπα δύο τρίτα των περιοχών, εάν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τον 1,5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο».
Οι χώρες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το ανώτατο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ένας στόχος ωστόσο που φαίνεται πως θα χαθεί λόγω των τρεχουσών εκπομπών ρύπων.
«Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση για δράση», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay, ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο που ξεκινά τη Δευτέρα.
«Μόνο μια ταχεία μείωση των επιπέδων εκπομπών CO2 μπορεί να σώσει τους παγετώνες και την εξαιρετική βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτούς. Η σύνοδος COP27 θα έχει κρίσιμο ρόλο για να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.
Στην Αφρική, οι παγετώνες σε όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι πολύ πιθανό να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2050, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου στο Κιλιμάντζαρο και του Όρους Κένυα, όπως προειδοποιεί η UNESCO.
Ανάλογη εικόνα και στην Ευρώπη, όπου μέσα σε τρεις δεκαετίες ορισμένοι παγετώνες στα Πυρηναία και στους Δολομίτες αναμένεται επίσης να έχουν εξαφανιστεί.
Το ίδιο θα συμβεί και με τους παγετώνες στα εθνικά πάρκα Yellowstone και Yosemite στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού είναι μία από τις 10 βασικές απειλές για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.
Με πληροφορίες του AFP