Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα Facebook Twitter
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων είναι πλέον υδατοστεγές (Πηγή φωτό EPA)
0

Στην Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων, στον Αρκτικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον 1 εκατομμύριο ποικιλίες, γεγονός που αποτελεί ορόσημο.

Οι νέες καταθέσεις έγιναν αφότου ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της εγκατάστασης, που κρίθηκε αναγκαία όταν πλημμύρισε απρόσμενα το τούνελ εισόδου, το 2017. Σπόροι από 60.000 ποικιλίες καλλιεργειών από όλο τον κόσμο τοποθετήθηκαν στην τράπεζα ως εφεδρικές εκείνων που κρατούνται σε άλλες τράπεζες σπόρων.

Πλέον σε αυτό το θησαυροφυλάκιο υπάρχουν περίπου 1.050.000 ποικιλίες καλλιεργειών από 5.000 είδη. Ποσότητα που αντιπροσωπεύει τα δύο πέμπτα των 2,4 εκατ. ποικιλιών του κόσμου.

Το υπόγειο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, κατασκευάστηκε το 2008, με κόστος 9 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ο απρόσμενα γρήγορος ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε ως συνέπεια να λιώσει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, που το καλύπτει.

Η νορβηγική κυβέρνηση προχώρησε σε ανακαίνιση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον η εγκατάσταση είναι απολύτως υδατοστεγής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και ασφαλής για το μέλλον. Ο εξοπλισμός που διατηρεί στους -18 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο θησαυροφυλάκιο μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο, προκειμένου τα μηχανήματα να μην απελευθερώνουν θερμότητα. Πάντως, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση, για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη μια νέα αναβάθμιση τις επόμενες δεκαετίες.

Εξαιτίας της καταστροφής της φύσης, χάνεται η ποικιλομορφία των ειδών καλλιεργειών, που έχει ζωτική σημασία. Επίσης, οι τράπεζες σπόρων μπορούν να καταστραφούν λόγω πολέμου, όπως συνέβη με εκείνη στο Χαλέπι της Συρίας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την ύπαρξη της τράπεζας σπόρων στο Σβάλμπαρντ.

Την Τρίτη έγιναν καταθέσεις σπόρων από 36 ιδρύματα. Ανάμεσά τους, άγριο δίκοκκο σιτάρι που ανακαλύφθηκε το 1906 και κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ποικιλίες πατάτας από Περού, όπως και άλλα είδη καλλιέργειας από τη Μογγολία, το Μαρόκο, τη Μιανμάρ και τη Νέα Ζηλανδία. Κάθε δείγμα περιέχει περίπου 500 σπόρους.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM