Η MOm ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις νεκρές φώκιες στο Αιγαίο

Η MOm ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις νεκρές φώκιες στο Αιγαίο Facebook Twitter
Η MOm ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις νεκρές φώκιες στο Αιγαίο (Facebook/MOm)
0

Διευκρινίσεις για τις νεκρές φώκιες που βρέθηκαν στο Αιγαίο τις ημέρες της καραντίνας δίνει η MΟm (Monachus - Monachus), η μη κερδοσκοπική εταιρεία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακή φώκιας.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η ΜΚΟ επιχειρεί να δώσει την ακριβή πληροφόρηση μετά τη δημοσιότητα που πήρε η είδηση και να διαλευκάνει το τοπίο προς αποφυγήν της «εύκολης και στην καλύτερη περίπτωση αφελούς καταστροφολογίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Κυκλοφορεί από χθες η "είδηση" με τον τίτλο «Εφτά Νεκρές Μεσογειακές Φώκιες Εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις Μέρες των Περιορισμών». ξεκινά η ανάρτηση της ΜΚΟ.

«Πράγματι καταρχήν εντυπωσιακά ανησυχητικός ο τίτλος και εξαιτίας του αριθμού των νεκρών ζώων, αλλά και εξαιτίας της σύνδεσης του γεγονότος με τις ημέρες καραντίνας! Παρόλα αυτά και καθώς δεχόμαστε, όπως είναι λογικό, πλήθος σχετικών ερωτημάτων, ας βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις:

Αυτό που πολλές φορές παραβλέπουμε ηθελημένα ή αθέλητα είναι ότι ο θάνατος είναι ο αχώριστος σύντροφος της ζωής. Ως εξειδικευμένος λοιπόν φορέας που παρακολουθούμε εδώ και τριάντα χρόνια ανελλιπώς την κατάσταση της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος των νεκρών φωκών που εντοπίζεται στις ελληνικές ακτές είναι της τάξης των 35 ζώων το χρόνο.

Προφανώς και δεν εντοπίζονται όλα τα νεκρά ζώα, άρα ο πραγματικός (άγνωστος) αριθμός των ζώων που πεθαίνουν είναι μεγαλύτερος. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Ως ένα βαθμό σαφέστατα φυσιολογικό, καθώς όλα τα έμβια όντα γεννιούνται, ζουν και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι από τις 400 φώκιες που υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα στα ελληνικά νερά καμία δεν πεθαίνει! Βρίσκονται ζώα θανατωμένα από ανθρώπινο χέρι; Δυστυχώς ακόμη ναι.» αναφέρει.

Και συνεχίζει «Από αυτό όμως το γεγονός μέχρι το σημείο ότι όποιο ζώο βρίσκεται νεκρό, να βγάζουμε αβίαστα και ανεύθυνα το συμπέρασμα ότι το έχει σκοτώσει άνθρωπος (όπως αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό άρθρο που κυκλοφόρησε) υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Η μακρόχρονη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι και σε περιπτώσεις όπου γίνονται πλήρεις νεκροψίες από εξειδικευμένους κτηνιάτρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι σε μεγάλο ποσοστό αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου, ειδικά όταν το ζώο βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη.

Αν πάρουμε τώρα την περίοδο στην οποία αναφέρεται η σχετική είδηση θα δούμε ότι οι εντοπισμοί των ζώων εκτείνονται σε μια περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών ενώ εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές. Επίσης το γεγονός ότι βρέθηκαν όλα σε παραλίες δεν είναι καθόλου παράξενο γιατί σχεδόν πάντα τα ζώα που εκβράζονται σε παραλίες είναι αυτά που τελικά εντοπίζονται.

Πρέπει να ανησυχούμε; Όχι, αλλά πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς ως κοινωνία να εξαλειφθεί το φαινόμενο της άδικης θανάτωσης των ζώων είτε για φώκιες πρόκειται είτε για άλλα πλάσματα. Εξάλλου η κοινωνία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, φθάνει να σκεφτούμε ότι πριν μερικές δεκαετίες ζώα όπως τα δελφίνια ήταν επίσημα επικηρυγμένα από το ελληνικό κράτος!

Αντίθετα σήμερα προβλέπονται ποινές από την νομοθεσία για την κακοποίηση και θανάτωση των ζώων. Σε κάθε περίπτωση όμως η οικολογίζουσα καταστροφολογία δεν βοηθάει επί της ουσίας σε τίποτα.

Θυμίζουμε ότι πριν 2,5 περίπου χρόνια όταν έγινε το ναυάγιο του Αγία Ζώνη στην Σαλαμίνα, πολλοί, σε παρόμοιο τόνο, έσπευσαν να προβλέψουν την πλήρη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, κάτι που ευτυχώς γρήγορα διαψεύστηκε επιβεβαιώνοντας τις πιο ψύχραιμες και αξιόπιστες φωνές (και σήμερα βλέπουμε και θαυμάζουμε φώκιες στα βράχια της Πειραϊκής!).

ΝΑΙ λοιπόν στη συνεχή δράση όλων μας για την φύση και τα ζώα με γνώμονα την γνώση και την αξιόπιστη ενημέρωση. ΟΧΙ στην εύκολη και στην καλύτερη περίπτωση αφελή καταστροφολογία.» αναφέρει η ανάρτηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM