Σόγια και μοσχάρια στον Αμαζόνιο: Η παράνομη αποψίλωση του τροπικού δάσους «περνά» από τα στομάχια μας

Σόγια και μοσχάρια στον Αμαζόνιο: Η παράνομη αποψίλωση του τροπικού δάσους «περνά» από τα στομάχια μας Facebook Twitter
0

Μια αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σκιαγραφεί το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται στον Αμαζόνιο από παραγωγούς σόγιας και μοσχαρίσιου κρέατος. 

Περίπου το 20% των εξαγωγών σόγιας και το 17% μοσχαρίσιου κρέατος που καταλήγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέονται με παράνομες πρακτικές σε αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών σόγιας από τη Βραζιλία έχουν παραχθεί σε κατεστραμμένες εκτάσεις και δεν πρόκειται καν για κάποιο «καλά κρυμμένο μυστικό» αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δημόσιους χάρτες. Αυτό που εντόπισαν ήταν κτηνοτροφικές φάρμες και ράντσα μέσα στο τροπικό δάσους, που παράγουν σόγια και εφοδιάζουν με μοσχαρίσιο κρέας τις αγορές της Ευρώπης.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει με μεγάλη ακρίβεια συγκεκριμένες ιδιοκτησίες με την παράνομη αποψίλωση και τα δεδομένα των εξαγωγών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως το 2% των ιδιοκτητών γης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τα λιβάδια του Σεράντο, ευθύνονται για το 62% της παράνομης αποψίλωσης.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, μόνο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, δύο εκατομμύρια τόνοι σόγιας που είχαν παραχθεί σε παράνομα αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις, έφτασαν στην ευρωπαϊκή αγορά. Εξ αυτών, οι 500.000 τόνοι προήλθαν από τον Αμαζόνιο που διαρκώς συρρικνώνεται.

Ο καθηγητής Ραόνι Ραζάο, του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Minas Gerais στη Βραζιλία, λέει πως εξαρτάται από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Βραζιλίας να σταματήσει την παράνομη δράση αυτών των παραγωγών. «Η Βραζιλία έχει τις απαραίτητες πληροφορίες και πρέπει να λάβει άμεσα αποφασιστική δράση κατά των παραβατών, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εξαγόμενα προϊόντα δεν προέρχονται από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί». 

Αναφορές από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει και κατά το παρελθόν περιπτώσεις παραγωγών σόγιας και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε τμήματα κατεστραμμένου δάσους και εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. 

Η σόγια παράγεται κυρίως για να ταΐζει τα κοπάδια και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση. Όμως οι συνέπειες αυτών των πρακτικών δεν θα είναι μόνο τοπικές αλλά κυριολεκτικά παγκόσμιες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από Science και BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM