Αφήστε τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου σε αυλές και πάρκα - «Περιβαλλοντικά είναι χρυσός»

Αφήστε τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου σε αυλές και πάρκα - «Περιβαλλοντικά είναι χρυσός» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου είναι «χρυσός», τουλάχιστον σε όρους οικολογίας, κρίνει δήμος της Ολλανδίας. 

Το Αϊντχόφεν προτρέπει τους κατοίκους του να αφήσουν κατά μέρος φυσητήρες και τσουγκράνες και να κρατήσουν τα πεσμένα φύλλα στους κήπους και τα πάρκα. 

Ο Martijn van Gessel, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Αϊντχόφεν, εξηγεί πως γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου για το πώς πρέπει να είναι οι δημόσιοι χώροι. 

Στόχος των τοπικών αρχών είναι να αφήσουν ήσυχη τη φύση να κάνει τη δουλειά της, ακόμη κι αν οι δημόσιοι χώροι παρουσιάζουν εικόνα ακαταστασίας. 

Εν προκειμένω, προτρέπουν τους πολίτες να διατηρήσουν τα φθινοπωρινά φύλλα επί τόπου, σε κήπους και πάρκα, καθώς το παχύ, ζεστό και γεμάτο υγρασία στρώμα που δημιουργείται, «ταΐζει» τα έντομα και συμβάλλει στον κύκλο της ζωής. 

«Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως το γρασίδι πρέπει πάντα να είναι κουρεμένο, τα φύλλα να απομακρύνονται και όλα να φαίνονται καθαρά. Ωστόσο, στα πάρκα πρέπει να αφήνουμε να τα φύλλα να υπάρχουν» λέει ο Βα Γκέσελ. 

«Το καλό με αυτή την υπόθεση είναι πως σπάει την παράδοση της κηπουρικής και της ιδέας πως όλα πρέπει να φαίνονται καθαρά» εξηγεί ο Raymond van de Sande, διευθυντής στην εταιρεία αρχιτεκτονικής κήπων Ergon. 

Προσθέτει πως αφήνοντας τα φύλλα άθικτα στο χώμα, έχει ουκ ολίγα περιβαλλοντικά οφέλη. «Αφήνεις να εξελιχθούν οι φυσικές διαδικασίες και βλέπεις πως υπάρχουν πλεονεκτήματα όχι μόνο στο πεδίο της οικολογίας και της βιοποικιλότητας, αλλά και στη μείωση των χόρτων και τη μικρότερη ανάγκη για πότισμα το καλοκαίρι. Όταν βρέχει, υπάρχει λιγότερη απορροή στα φρεάτια: Δημιουργεί μια ολόκληρη διαδικασία βελτιώσεων». 

Ο δήμος έχει τοποθετήσει 200 «καλάθια φύλλων» στην πόλη, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μαζεύουν τα πεσμένα φύλλα από τους δρόμους ή τις αυλές τους, να τα πετούν για να τεμαχιστούν και να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά της πόλης. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ