«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια

«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια Facebook Twitter
0

Πατημασιές που βρέθηκαν σε βράχο στη Νότια Κορέα παρέχουν στους επιστήμονες σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός προϊστορικού κροκόδειλου που περπατούσε στα πίσω πόδια. 

Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος τρόπος βαδίσματος αποδίδεται σε αυτή την οικογένεια των αρχαίων κροκόδειλων, που συνήθως περπατούσαν σε τέσσερα πόδια, όπως άλλωστε οι σύγχρονοι κροκόδειλοι και αλιγάτορες. Οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη που είχαν μήκος 18 έως 24 εκατοστά, τα οποία υποδεικνύουν ότι το σώμα του ζώου άγγιζε τα 3 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, «οι αραιές πατημασιές, έγιναν με τα πίσω πόδια» ενώ σε ορισμένες περιοχές αποτυπώθηκε το σχήμα τους και η υφή του δέρματος. Παρόμοια «αινιγματικά» ίχνη βρέθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες στη Νότια Κορέα και είχαν αποδοθεί σε γιγάντιους πτερόσαυρους.

Ωστόσο, οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι πιθανότατα να ανήκαν στον αρχαίο κροκόδειλο, τον οποίο ονόμασαν batrachopus grandis, και η ανακάλυψή τους ενίσχυσε την επικρατούσα άποψη των παλαιοντολόγων ότι οι πτεροσαύροι περπατούσαν τελικά χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα πόδια τους. Οι batrachopus grandis έζησαν περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της Κρητιδικής περιόδου, κυρίως στο έδαφος και όχι στο νερό όπως οι κροκόδειλοι του σήμερα.

Είναι πιθανό το ζώο να περπατούσε χρησιμοποιώντας κυρίως τα δύο πόδια του αλλά να ήταν επίσης σε θέση να περπατήσει και με τα τέσσερα. Κανένα απολίθωμα προϊστορικού κροκόδειλου με δύο πόδια δεν έχει βρεθεί από αυτή την περίοδο, αν και η μελέτη ανέφερε ότι αυτοί οι κροκόδειλοι μπορεί να είχαν ζήσει πολύ νωρίτερα, κατά την πρώιμο Μεσοζωικό αιώνα που ξεκίνησε περίπου πριν 250 εκατομμύρια χρόνια. 

«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια Facebook Twitter

Πριν καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι παλαιοντολόγοι εξέτασαν εάν τα αποτυπώματα από τα εμπρόσθια άκρα δεν μπορούσαν να διεισδύσουν τόσο βαθιά στο έδαφος όσο τα πίσω ή αν οι batrachopus grandis κολυμπούσαν.

«Αποκλείσαμε το κολύμπι επειδή η τροχιά (των πατημασιών) είναι τόσο κανονική», δήλωσε ο Martin Lockley, παλαιοντολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλήρης απουσία αποτυπωμάτων από πρόσθια άκρα υποδεικνύουν ένα νέο είδος που περπατούσε χρησιμοποιώντας δύο πόδια. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM