Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια

Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια Facebook Twitter
Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια (EPA)
0

Η εισβολή ακρίδων είναι η χειρότερη στην Αιθιοπία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η εισβολή αυτή έχει καταστρέψει περίπου 200.000 εκτάρια γης από τον Ιανουάριο, απειλώντας την προμήθεια τροφίμων και αυτό γιατί ένα σμήνος ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να τρώει τόση τροφή σε μια μέρα, όσο 35.000 άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φαινόμενο αυτό με τα σμήνη των ακρίδων αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής σειράς από εισβολές, που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας από τα τέλη του 2019.

Ωστόσο η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση φέτος, διακόπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού με φυτοφάρμακα και άλλο εξοπλισμό για την καταπολέμησή των ακρίδων.

Η Marima Wadisha, χήρα η ίδια με 10 παιδιά, φώναξε, πέταξε βράχους και στην απελπισία της έριξε ακόμη και σφαίρες στις ακρίδες που κατέβαιναν στα χωράφια της στη βορειοανατολική Αιθιοπία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά τα σμήνη των εντόμων ήταν τόσο αδυσώπητα που ολόκληρη η σοδειά της, η μόνη πηγή εισοδήματος της οικογένειάς της, καταστράφηκε.

«Δεν έφυγαν καθόλου, επί μια εβδομάδα. Δεν έχουμε συγκομιδή και φωνάζουμε μέρα και νύχτα. Πώς μπορώ (εγώ) να ταΐσω έτσι τα παιδιά μου», είπε η Wadisha.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι εδώ, στην Αιθιοπία και το δουλεύουμε μαζί με τους συνεργάτες μας όπως το FAO», δήλωσε ο διευθυντής του Ανατολικού Αφρικανικού Οργανισμού για την περιοχή Stephen Njoka.

Οι συγκρούσεις και το χάος στην Υεμένη, όπου προέρχονται μερικά από τα σμήνη, κατέστησαν αδύνατο τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με αεροπλάνο.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα δυνατές βροχές έχουν διογκώσει τα σμήνη, που εξαπλώνονται σε όλη την Αιθιοπία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ό,τι τα έντομα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η εκπρόσωπος του FAO στην Αιθιοπία, Fatouma Seidσ φοβάται ωστόσο, ό,τι το ίδιο καταστροφικό σχέδιο θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος.

«Η ενοχλητική αυτή συνθήκη θα συνεχιστεί έως το 2021. Θα υπάρξει ξανά ανάλογη εισβολή και τα σμήνη των ακρίδων θα κατευθυνθούν στην Κένυα», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM