Στα οροπέδια της Κίνας, αλλά και σ' άλλες περιοχές με άπλα και άνοιγμα στη φύση, αν κοιτάξει κανείς ψηλά στον ουρανό, μπορεί να δει αμέτρητα δίχτυα να απλώνονται.
Είναι παγίδες για πουλιά, σπάνια και μη, που προορίζονται για γεύμα ή δείπνο, φθηνό μεζέ ή πανάκριβη γαστρονομική πολυτέλεια, ή εμπόρευμα προς πώληση για όσους θέλουν ένα σπάνιο πτηνό σε κλουβί στη σάλα τους. Επί της ουσίας, όμως, είναι η νέα σιωπηρή επιδημία της Κίνας, μια τάση που αφανίζει τον πληθυσμό του ουρανού, πληγώνει κάθε ευαίσθητο άνθρωπο και κινητοποιεί οικολόγους και ακτιβιστές.
Η λαθροθηρία πουλιών αναγκάζει πολλούς να μπουν ακόμη και σε κίνδυνο για να τα απελευθερώσουν από τα δίχτυα τους, όπως ο Gu Xuan, ένας νεαρός οικολόγος, αποφασισμένος να σπάσει αυτόν τον κύκλο που καθημερινά στέλνει στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά.
«Χρειάστηκε να αντικρίσω μια φορά πουλί παγιδευμένο στα δίχτυα. Την αγωνία, την απόγνωσή του, την προσπάθεια του να απελευθερωθεί από αυτό που του συνέβαινε. Μετά ονειρευόμουν συνεχώς ότι είμαι πουλί και προσπαθώ να πετάξω», εξηγεί ο νεαρός που μέσω της οργάνωσης που έχει ιδρύσει, προσπαθεί να πείσει κι άλλους να ακολουθήσουν τα δικά του βήματα.
Ο ίδιος δεν αρκείται σ' αυτό που κάνει στο ύπαιθρο. Πηγαίνει στις αυτοσχέδιες -και συνήθως παράνομες- αγορές πτηνών και προσπαθεί να ενημερώνει τους περαστικούς πελάτες για το ότι αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως παράνομο. Μοιράζει υλικό, καλεί την αστυνομία, δεν διστάζει ακόμη και να ανοίξει κλουβιά εμπόρων, απελευθερώνοντας πουλιά, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητάς του.
Ωστόσο, η καταστροφή διχτυών που στήνονται σε διάφορα σημεία της Κίνας είναι μέχρι σήμερα η πιο σημαντική απ' όλες τις εκφράσεις του ακτιβισμού του.
σχόλια