Εκ νέου θα πρέπει να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, καθώς απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος επί της ουσίας πολλαπλασιάζει τις περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο αποχαρακτηρισμός προωθείται παρά την αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακόμα και όσοι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί θα πρέπει να αναρτηθούν από την αρχή, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή.
Η επίμαχη απόφαση τροποποιεί τις κατηγορίες των εκτάσεων που πρέπει να εξαιρεθούν και να αποχαρακτηριστούν. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποχαρακτηρισμών:
-Εξαιρούνται παλιές απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία αγροτικών, γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον σκοπό που απαλλοτριώθηκαν και σήμερα απαντάται σε αυτές αμιγώς δασική βλάστηση.
-Άδειες εγκατάστασης τουριστικών ή βιομηχανικών μονάδων, ανεξαρτήτως του σταδίου αδειοδότησης που βρίσκονται και από ποιον έχουν λάβει άδεια. Παραδείγματος χάριν μια τουριστική μονάδα που έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού δεν θα χρειάζεται να ελεγχθεί από το δασαρχείο, ακόμα και αν στην έκτασή της περιλαμβάνονται δασικά τμήματα.
-Οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί. Με μία βεβαίωση μηχανικού ότι τηρούνται τα όρια της αρτιότητας χωρίς απαραίτητα να ελεγχθεί για την πιστότητά της.
-Όλες οι εκτάσεις που έχουν δηλωθεί σε ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό/ελαιουργικό), χωρίς να εξεταστεί αν έχουν εκχερσωθεί παράνομα. Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος, «με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όσοι διαχρονικά επέκτειναν τα χωράφια τους εις βάρος των δασών.»
Δασολόγοι που επικαλείται η εφημερίδα, εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές φαίνεται να τροποποιούνται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης - επί ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβαν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και νωρίτερα, επί Νέας Δημοκρατίας, είχαν εξαιρεθεί οι εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και όσες όλες επιθυμούσαν οι κατά τόπους δήμοι, παρά τα όποια νομικά κωλύματα.
σχόλια