Βρετανία: Έξι εβδομάδες καραντίνα πάνω σε αιωνόβια δέντρα - Για να μην τα κόψουν

Βρετανία: Έξι εβδομάδες καραντίνα πάνω σε αιωνόβια δέντρα - Για να μην τα κόψουν Facebook Twitter
Βρετανία: Καραντίνα πάνω στα δέντρα - Οι διαδηλωτές αντιστέκονται στο κόψιμο αιωνόβιων δέντρων
0

Όταν η Βρετανία προχώρησε σε έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, μερικοί ακτιβιστές για τη διάσωση αιωνόβιων δέντρων αποφάσισαν αντί να μείνουν σπίτι να περάσουν την καραντίνα πάνω σε εκείνα που απειλούνταν.

Δεκάδες από αυτούς, τηρώντας τα μέτρα, αποφάσισαν να αυτοαπομονωθούν σε αρχαία δάση που απειλούνται από τα σχέδια επέκτασης του σιδηροδρόμου HS2 (High Speed 2).

Η κατασκήνωση στο Crackley Woods, κοντά στο Kenilworth, Warwickshire, αποτελείται από μια κατοικία χτισμένη από δέματα σανού και καλυμμένη με μουσαμά, όπου υπάρχει κουζίνα, περίπου 20 μικρές σκηνές και ελάχιστα φορτηγά.

Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου έδωσαν στους διαδηλωτές άδεια να εγκατασταθούν εκεί πριν από την επιβολή των μέτρων και τις τελευταίες έξι εβδομάδες παραμένουν στο σημείο.

Αρχικά η ομάδα των διαδηλωτών αποτελούνταν από ντόπιους που αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης να κόψει τα «αρχαία δέντρα» προκειμένου να περάσουν σιδηροδρομικές γραμμές για τρένα ταχείας κυκλοφορίας.

Βρετανία: Έξι εβδομάδες καραντίνα πάνω σε αιωνόβια δέντρα - Για να μην τα κόψουν Facebook Twitter

Ωστόσο, στην δράση τους πλέον έχουν προστεθεί και άλλες οργανώσεις.

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές, γνωστός ως Quercus, το λατινικό όνομα για τη βελανιδιά, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε ένα δεντρόσπιτο που βρίσκεται σε 10 μέτρα ύψος.

Μιλώντας στο BBC είπε πως όταν είδε να κόβουν τα δέντρα τον «διαπέρασε μία απέραντη θλίψη» και ήταν πρόθυμος ακόμα και να συλληφθεί, προκειμένου να σταματήσουν να τα κόβουν.

«Ακόμη και πριν την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα, υπήρχε μια τεράστια μειονότητα ανθρώπων που ήταν σε θέση να βγουν και να κάνουν ανάλογες διαμαρτυρίες. Σίγουρα όμως τώρα είμαστε λιγότεροι» λέει.

«Το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να διαμαρτυρηθεί και να έχει έχει λόγο έχει αφαιρεθεί αυτή τη στιγμή» προσθέτει.

Πολλά ακτιβιστικά camp έχουν δημιουργηθεί σε δάση κατά μήκος της προγραμματισμένης γραμμής HS2 τον τελευταίο καιρό.

Οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής εκστρατείας ισχυρίζονται ότι απειλούνταν 108 αρχαία δάση κατά μήκος της διαδρομής. Η απάντηση από την HS2 είναι ότι πρόκειται για υπερβολές.

Ο Paul Faulkner, διευθύνων σύμβουλος των εμπορικών επιμελητηρίων του Μπέρμιγχαμ, είναι μεγάλος υποστηρικτής του έργου. Πιστεύει ότι έχει πολύ ισχυρά διαπιστευτήρια και ισχυρίζεται ότι θα κοπεί μόνο ένα μικρό ποσοστό της αρχαίας δασικής έκτασης της χώρας.

«Η HS2 στοχεύει στο να είναι ο πιο βιώσιμος σιδηρόδρομος ταχείας κυκλοφορίας στον κόσμο. Έχει μια σειρά από περιβαλλοντολογικά μέτρα που εισάγει και αυτό πριν προχωρήσουμε στα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει η HS2».

Ο διευθύνων σύμβουλος της HS2 Mark Thurston είπε ότι 11.000 άτομα από 2.000 εταιρείες εργάζονταν ήδη στο έργο και αναμένεται ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

«Βλέπουμε το HS2 να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας» υποστήριξε.

Το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε σε δήλωσή του πως «Ενώ κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ορθή καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, δεν πρέπει να καθυστερούμε τις εργασίες για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της αναβάθμισης της χώρας».

Βρετανία: Έξι εβδομάδες καραντίνα πάνω σε αιωνόβια δέντρα - Για να μην τα κόψουν Facebook Twitter

Ο Matt Bishop, μεγάλωσε στην περιοχή και επισκέφτηκε το Crackley Woods όταν ήταν παιδί. Πλέον, έχει γίνει ένας από τους ηγέτες της προστασίας των αρχαίων δέντρων και ελπίζει ακόμα ότι το έργο, το οποίο έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, μπορεί να σταματήσει.

«Πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί απλώς να σχεδιάζει μια γραμμή στη μέση της υπαίθρου. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό», είπε.

Το πρώτο τρένο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στον νέο σταθμό Birmingham Curzon Street μέχρι το 2029.

Με πληροφορίες από το BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ