COP26: «Η συμφωνία για το κλίμα θα είναι πιο δύσκολη από αυτή του Παρισιού», λέει ο πρόεδρος της Διάσκεψης

Κόκκινο λεωφορείο με φράση για το κλίμα Facebook Twitter
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
0

Η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στη Γλασκώβη τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολη από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δήλωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, γνωστή και ως COP26, Alok Sharma.

Ο Sharma δήλωσε ότι το καθήκον θα είναι να πειστούν σχεδόν 200 χώρες να εφαρμόσουν αυστηρές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκώβη είναι πραγματικά πολύ δύσκολο», είπε. «Ήταν εξαιρετικό αυτό που έγινε στο Παρίσι, ήταν μια συμφωνία στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αλλά πολλούς από τους λεπτομερείς κανόνες έμειναν για το μέλλον».

«Είναι σαν να έχουμε φτάσει στο τέλος των εξετάσεων και απομένουν οι πιο δύσκολες ερωτήσεις και ο χρόνος τελειώνει. Η εξέταση τελειώνει σε μισή ώρα και φεύγουμε, ‘πώς θα απαντήσουμε σε αυτό;’», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι προετοιμασίες για την Cop26 συνεχίζονται πυρετωδώς, καθώς ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, μετά από την αναβολή εξαιτίας του Covid-19. Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες και τουλάχιστον 25.000 αντιπρόσωποι αναμένεται να παρευρεθούν. Το μέγεθος της Διάσκεψης αποτελεί πρόκληση, καθώς επιβάλλεται η τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Αυτό είναι σίγουρα πιο δύσκολο από το Παρίσι σε πολλά επίπεδα», είπε ο Sharma. «[Αλλά] αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την [κλιματική κρίση]», ανέφερε.
Τον Αύγουστο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που αποτελείται από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για «μη αναστρέψιμη» κλιματική καταστροφή. «Η έκθεση της IPCC, αν και ήταν πολύ ανησυχητική, ήταν αρκετά χρήσιμη για να μας βοηθήσει να εστιάσουμε», είπε ο Sharma. «Το ερώτημα είναι εάν οι χώρες είναι πρόθυμες στη Γλασκώβη να προχωρήσουν και να δεσμευτούν για συναίνεση για τη διατήρηση του 1,5 °C – αυτή θα είναι η πρόκληση».

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, 197 έθνη συμφώνησαν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση σε «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» να παραμείνουν στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Από την πλευρά του, ο Sharma προειδοποίησε ότι ότι ο κόσμος θα κρίνει αυστηρά οποιαδήποτε χώρα θεωρείται ότι καταστρέφει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM