Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις - Φωτ.; Getty Images
0

Η ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα εν μέσω των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες εκτός των άλλων και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Το χτύπημα στο υδροηλεκτρικό φράγμα έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ροή του ποταμού Δνείπερου. Χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή εκκενώνουν τις περιοχές που επηρεάζονται ή αναμένεται να επηρεαστούν. 

Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά ένας πρώην υπουργός προειδοποίησε ότι η έκρηξη στο φράγμα θα μπορούσε να αποδειχθεί η χειρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Φωτ.: Guardian

Η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με αναλυτές, η κλίμακα της ζημίας θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του νερού που θα απελευθερωθεί, πράγμα ακόμη άγνωστο.

Το νερό έχει ήδη πλημμυρίσει εθνικά πάρκα ενώ έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η παροχή καθαρού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, σοβαρά επηρεάζεται και η παροχή νερού στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία. Ενδεικτικό είναι ότι μια από τις πρώτες ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων πέρυσι ήταν να ανοίξουν ξανά ένα κανάλι νερού που συνδέεται με τον Δνείπερο και είχε κλείσει η Ουκρανία μετά την προσάρτηση του 2014.

Στο μεταξύ, σε ένα κακό σενάριο, θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα ακόμα και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έγραψε στο Twitter ότι οι εμπειρογνώμονες του στη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από το φράγμα, παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Με βάση την τελευταία ενημέρωση «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο, επειδή οι πισίνες ψύξης είναι ήδη γεμάτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Ουκρανός υπουργός Οικολογίας, Όσταπ Σεμέρακ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εστιάσουμε αλλού όσον αφορά το αποτύπωμα της καταστροφής. Τα νερά έχουν αρχίσει να κατακλύζουν πόλεις, πρατήρια καυσίμων και αγροκτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μολύνονται από αγροχημικά και πετρελαιοειδή. Όλα αυτά θα καταλήξουν στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό θα έχει αντίκτυπο στη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Θα είναι επιβλαβές για όλη την περιοχή. Η κυβέρνησή μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια και νομίζω ότι μπορεί να είναι η χειρότερη στην Ουκρανία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986», σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος. 

Η ανθρώπινη πτυχή της καταστροφής

Όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στον Δνείπερου έως τη Μαύρη Θάλασσα επηρεάζονται άμεσα τόσο στη δυτική όχθη που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο όσο και στην ανατολική ρωσική πλευρά.

Ο Ουκρανός επικεφαλής της περιοχής της Χερσώνας, Ολεξλαντρ Προκούντιν δήλωσε ότι έως και 16.000 άνθρωποι στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος κινδυνεύουν και πολλοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Βιτάλι Μπογκντάνοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας που ζει σε κοντινή απόσταση, πήγε να δει το μέγεθος των ζημιών το πρωί της Τρίτης.

«Δεν υπάρχει πανικός, οι υπηρεσίες διάσωσης εργάζονται, η αστυνομία και ο στρατός είναι παντού. Πολλοί άνθρωποι φεύγουν», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς πρέπει να φροντίζει ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στη ρωσική πλευρά του Δνείπερου δεν είναι σαφείς. Ο Σερκίι Ζεινάλοβ, σκηνοθέτης που ζει στο Κίεβο, τηλεφώνησε στη γιαγιά του που βρίσκεται στη ρωσική κατεχόμενη περιοχή σε απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα από το φράγμα.  

«Όταν της τηλεφώνησα το πρωί της Τρίτης δεν υπήρχε νερό στην πόλη. Απ' όσο γνωρίζω, τώρα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή επικοινωνία στο Ολέχσκι. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες έρχονται αργά. Εν τω μεταξύ, το νερό πλησιάζει τα σπίτια εκεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM