Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις - Φωτ.; Getty Images
0

Η ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα εν μέσω των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες εκτός των άλλων και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Το χτύπημα στο υδροηλεκτρικό φράγμα έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ροή του ποταμού Δνείπερου. Χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή εκκενώνουν τις περιοχές που επηρεάζονται ή αναμένεται να επηρεαστούν. 

Οι Ουκρανοί επιστήμονες περιμένουν να υποχωρήσει το νερό πριν αξιολογήσουν πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά ένας πρώην υπουργός προειδοποίησε ότι η έκρηξη στο φράγμα θα μπορούσε να αποδειχθεί η χειρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή του Τσερνόμπιλ Facebook Twitter
Φωτ.: Guardian

Η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με αναλυτές, η κλίμακα της ζημίας θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του νερού που θα απελευθερωθεί, πράγμα ακόμη άγνωστο.

Το νερό έχει ήδη πλημμυρίσει εθνικά πάρκα ενώ έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η παροχή καθαρού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, σοβαρά επηρεάζεται και η παροχή νερού στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία. Ενδεικτικό είναι ότι μια από τις πρώτες ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων πέρυσι ήταν να ανοίξουν ξανά ένα κανάλι νερού που συνδέεται με τον Δνείπερο και είχε κλείσει η Ουκρανία μετά την προσάρτηση του 2014.

Στο μεταξύ, σε ένα κακό σενάριο, θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα ακόμα και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έγραψε στο Twitter ότι οι εμπειρογνώμονες του στη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από το φράγμα, παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Με βάση την τελευταία ενημέρωση «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο, επειδή οι πισίνες ψύξης είναι ήδη γεμάτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Ουκρανός υπουργός Οικολογίας, Όσταπ Σεμέρακ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εστιάσουμε αλλού όσον αφορά το αποτύπωμα της καταστροφής. Τα νερά έχουν αρχίσει να κατακλύζουν πόλεις, πρατήρια καυσίμων και αγροκτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μολύνονται από αγροχημικά και πετρελαιοειδή. Όλα αυτά θα καταλήξουν στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό θα έχει αντίκτυπο στη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Θα είναι επιβλαβές για όλη την περιοχή. Η κυβέρνησή μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια και νομίζω ότι μπορεί να είναι η χειρότερη στην Ουκρανία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986», σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος. 

Η ανθρώπινη πτυχή της καταστροφής

Όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στον Δνείπερου έως τη Μαύρη Θάλασσα επηρεάζονται άμεσα τόσο στη δυτική όχθη που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο όσο και στην ανατολική ρωσική πλευρά.

Ο Ουκρανός επικεφαλής της περιοχής της Χερσώνας, Ολεξλαντρ Προκούντιν δήλωσε ότι έως και 16.000 άνθρωποι στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος κινδυνεύουν και πολλοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Βιτάλι Μπογκντάνοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας που ζει σε κοντινή απόσταση, πήγε να δει το μέγεθος των ζημιών το πρωί της Τρίτης.

«Δεν υπάρχει πανικός, οι υπηρεσίες διάσωσης εργάζονται, η αστυνομία και ο στρατός είναι παντού. Πολλοί άνθρωποι φεύγουν», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς πρέπει να φροντίζει ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στη ρωσική πλευρά του Δνείπερου δεν είναι σαφείς. Ο Σερκίι Ζεινάλοβ, σκηνοθέτης που ζει στο Κίεβο, τηλεφώνησε στη γιαγιά του που βρίσκεται στη ρωσική κατεχόμενη περιοχή σε απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα από το φράγμα.  

«Όταν της τηλεφώνησα το πρωί της Τρίτης δεν υπήρχε νερό στην πόλη. Απ' όσο γνωρίζω, τώρα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή επικοινωνία στο Ολέχσκι. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες έρχονται αργά. Εν τω μεταξύ, το νερό πλησιάζει τα σπίτια εκεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM