Ένα κατάλευκο, πάντα-αλμπίνος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε καταφύγιο στην Κίνα.
Το πάντα καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με την βοήθεια υπέρυθρης κάμερας στο καταφύγιο «Wolong National Nature Reserve» στην επαρχία του Σιτσουάν, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.
Ο «Li Sheng» όπως είναι το όνομά το ανήκει στα υπό εξαφάνιση είδη που τελούν υπό την προστασία της Επιτροπής για την Επιβίωση των Ειδών του «International Union for Conservation of Nature». Σύμφωνα με την οργάνωση, το συγκεκριμένο ζώο είναι το πρώτο κατάλευκο άγριο πάντα που καταγράφηκε ποτέ.
Η λευκή εμφάνιση του πάντα, έχει προκληθεί από αλμπινισμό, μια σπάνια κατάσταση που κληρονομείται γενετικά, και κατά την οποία είναι αδύνατη η φυσιολογική σύνθεση μελανίνης. Αυτό προκαλεί το λευκό χρώμα σε τρίχωμα και δέρμα όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά κόκκινα μάτια.
Τα γιγαντιαία πάντα αποτελούν ένα από τα 8 είδη αρκούδας που υπάρχουν. Περιστατικά αλμπινισμού έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα είδη της ίδιας οικογένειας αλλά με πιο σπάνια συχνότητα. «Πιστεύω ότι η ανακάλυψή του αποτελεί ένα εντελώς τυχαίο γεγονός καθώς ο αλμπινισμός εμφανίζεται πολύ σπάνια» λέει ο Δρ. Λι
Εκτός από την φωτοευαισθησία, ο αλμπινισμός δεν έχει κάποια άλλη σοβαρή συνέπεια στην ανατομία ή τις ζωτικές λειτουργίες των ζώων, ωστόσο η ασυνήθιστη εμφάνισή τους τα κάνει πιο «ευάλωτα» στον εντοπισμό τους στην άγρια φύση. «Απ' όσο μπορώ να κρίνω από τη φωτογραφία, ο αλμπινισμός δεν έχει επηρεάσει τη ζωή του λευκού πάντα» λέει ο Δρ. Λι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Ο Zhaogang, αξιωματούχος στην επαρχία του Γουλονγκ, δήλωσε ότι το καταφύγιο θα αυξήσει τη χρήση των υπέρυθρων καμερών ώστε να παρακολουθείται η ανάπτυξη τόσο του ίδιου του πάντα - το οποίο εκτιμούν ότι είναι ηλικίας ενός με δύο έτη – όσο και του εν δυνάμει απογόνου του.
Τα άγρια πάντα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να μελετηθούν καθώς ζουν μόνα σε απομακρυσμένες περιοχές. Για την διευκόλυνση της έρευνας, αναπτύχθηκε μία εφαρμογή αναγνώριση προσώπου ώστε να είναι δυνατός ο διαχωρισμός και αναγνώριση των πάντα. Μέχρι στιγμής έχουν αναλυθεί περί τις 10.000 εικόνες από πάντα μέσα από μία βάση δεδομένων που υφίσταται από το 2017.
Υπάρχουν περίπου 1.900 γιγαντιαία πάντα που ζουν στο φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης του 2016. Αναφερόμενοι στην αύξηση του πληθυσμού των πάντα που πιστώθηκε στην κινεζική κυβέρνηση, η ομάδα άλλαξε την κατάσταση διατήρησης της πανίδας από «απειλούμενο» σε «ευάλωτο». Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν στην κίνηση, υποστηρίζοντας ότι τα πάντα εξακολουθούν να αγωνίζονται να αναπαραχθούν σε κατακερματισμένα κομμάτια της άγρια φύση.
Με πληροφορίες από The NewYork Times
σχόλια