Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική Facebook Twitter
Οι ακρίδες καταστρέφουν τα πάντα στην ανατολική Αφρική (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

Τα σμήνη των εντόμων έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη την περιοχή, καθώς έχουν ενισχυθεί εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών. Ο υπερυπολογιστής, με βρετανική χρηματοδότηση, χρησιμοποιείται ώστε να προβλέπεται πώς θα κατευθυνθούν οι ακρίδες, επιτρέποντας στις κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα.

Με βάση το Ναϊρόμπι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους για τα σμήνη, δίνει λεπτομερείς προγνώσεις για τον άνεμο, τη βροχή και την υγρασία, παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δυνατότητα αναπαραγωγής των ακριδών. Η επιδρομή, η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών, έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές στην Κένυα, τη Σομαλία και την Ουγκάντα, αλλά επίσης έχει προκαλέσει χάος σε Τανζανία, Ερυθραία και Νότιο Σουδάν.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η απειλή είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα για το Κέρας της Αφρικής, όπου «είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη αναπαραγωγή και νέα σμήνη αρχίζουν να σχηματίζονται, αποτελώντας μια άνευ προηγούμενου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και τον βιοπορισμό, ενόψει της επερχόμενης συγκομιδής».

Οι ακρίδες μπορούν να καλύψουν έως και 100 μίλια την ημέρα και οι εναέριοι ψεκασμοί θεωρούνται το μόνο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισής τους. Το υπολογιστικό μοντέλο, για την πρόβλεψη των μετακινήσεών τους, έχει επιτρέψει την καλύτερη στόχευση των συχνά λιγοστών πόρων.

«Η πρόγνωση είναι αρκετά χρήσιμη, γιατί τους βοηθά να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις ακρίδες τις επόμενες δέκα ημέρες», δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Σαλίχ Μπάμπικερ, επιστήμονας στο κέντρο του Ναϊρόμπι στο οποίο βρίσκεται ο υπερυπολογιστής.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ