Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική Facebook Twitter
Οι ακρίδες καταστρέφουν τα πάντα στην ανατολική Αφρική (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

Τα σμήνη των εντόμων έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη την περιοχή, καθώς έχουν ενισχυθεί εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών. Ο υπερυπολογιστής, με βρετανική χρηματοδότηση, χρησιμοποιείται ώστε να προβλέπεται πώς θα κατευθυνθούν οι ακρίδες, επιτρέποντας στις κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα.

Με βάση το Ναϊρόμπι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους για τα σμήνη, δίνει λεπτομερείς προγνώσεις για τον άνεμο, τη βροχή και την υγρασία, παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δυνατότητα αναπαραγωγής των ακριδών. Η επιδρομή, η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών, έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές στην Κένυα, τη Σομαλία και την Ουγκάντα, αλλά επίσης έχει προκαλέσει χάος σε Τανζανία, Ερυθραία και Νότιο Σουδάν.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η απειλή είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα για το Κέρας της Αφρικής, όπου «είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη αναπαραγωγή και νέα σμήνη αρχίζουν να σχηματίζονται, αποτελώντας μια άνευ προηγούμενου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και τον βιοπορισμό, ενόψει της επερχόμενης συγκομιδής».

Οι ακρίδες μπορούν να καλύψουν έως και 100 μίλια την ημέρα και οι εναέριοι ψεκασμοί θεωρούνται το μόνο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισής τους. Το υπολογιστικό μοντέλο, για την πρόβλεψη των μετακινήσεών τους, έχει επιτρέψει την καλύτερη στόχευση των συχνά λιγοστών πόρων.

«Η πρόγνωση είναι αρκετά χρήσιμη, γιατί τους βοηθά να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις ακρίδες τις επόμενες δέκα ημέρες», δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Σαλίχ Μπάμπικερ, επιστήμονας στο κέντρο του Ναϊρόμπι στο οποίο βρίσκεται ο υπερυπολογιστής.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM