Οι βιολόγοι του Ισημερινού, που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές για την προστασία των οικοσυστημάτων, έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά βίας και απειλές.
Ο λόγος δεν είναι άλλος, από τις παράνομες δραστηριότητες που εκτυλίσσονται στην περιοχή, υποκινούμενες από επικίνδυνες συμμορίες.
Ο «Ραούλ», επιστήμονας από το Κίτο, που ηγείται των εργασιών διατήρησης στο τροπικό δάσος Chocó στο βορειοανατολικό Εκουαδόρ για περισσότερα από 20 χρόνια, περιγράφει τις απειλές που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, επειδή κατήγγειλε παράνομους κυνηγούς και υλοτόμους σε καταφύγια. Ωστόσο, δεν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει.
Πέρυσι όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις συμμορίες να προχωρούν σε απαγωγές και εκβιασμούς, με αποτέλεσμα ο «Ραούλ» να αναγκαστεί να διακόψει την έρευνά του για μήνες. «Είπαν απλά: "Θα σε απαγάγουν αύριο. Μην πας εκεί», λέει ο «Ραούλ», ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το πραγματικό του όνομα, καθώς εξακολουθεί να φοβάται για την ασφάλειά του. «Όταν μαθαίνεις τέτοια νέα, παγώνει το αίμα σου», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντάνιελ Νομπόα, προσπάθησε να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά η ισχύς των βίαιων συμμοριών παραμένει ακλόνητη, μιας και ελέγχουν ακόμη πολλές απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες οι βιολόγοι εργάζονται για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μελέτη των τοπικών ειδών.
Οι ένοπλες ομάδες, οι οποίες ελέγχουν την παράνομη εξόρυξη χρυσού, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των επιστημόνων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ομάδες έρευνας έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν μελέτες και προγράμματα συντήρησης σε περιοχές όπως το δάσος Chocó και ο εθνικός δρυμός Podocarpus.
Οι εκβιασμοί και οι απειλές για απαγωγές έχουν γίνει καθημερινότητα, ενώ οι ντόπιοι και οι επιστήμονες βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στις συγκρούσεις των συμμοριών.
Η έλλειψη κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες περιοχές και η αδυναμία του κράτους να ελέγξει αυτές τις περιοχές, επιτρέπει στις ένοπλες ομάδες να αποκτούν ένα είδος νομιμότητας στην τοπική κοινωνία. Αυτό έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εργασία των βιολόγων, οι οποίοι συνήθως συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και ο «Ραούλ», όπως και άλλοι επιστήμονες, φοβάται ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, αφήνοντας έτσι τις ευάλωτες οικολογικές περιοχές και τις κοινότητες, εκτεθειμένες σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Η μαρτυρία του στον Guardian, σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση. Η επαγρύπνησή και άμεση κινητοποίηση των θεσμών για την ασφάλεια στην περιοχή, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.
Με πληροφορίες από Guardian