Χελώνες Καρέττα Καρέττα: Ο απολογισμός ωοτοκίας στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων

Χελώνες Καρέττα Καρέττα: Ο απολογισμός ωοτοκίας στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων Facebook Twitter
Φωτ.: S.E.A
0

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) παρουσίασε τα αποτελέσματα από εκσκαφές φωλιών θαλάσσιων χελωνών Καρέττα Καρέττα στην Παχιά Άμμο, που πραγματοποιήθηκαν το 2024 και απηύθυνε έκκληση για προστασία της περιοχής.

Το δελτίο Τύπου που παρουσίασε ο S.E.A, επικεντρώνεται στις εκσκαφές και τις παρατηρήσεις των εποπτών, τους φορείς που βοήθησαν εθελοντικά, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το οικοσύστημα στην περιοχή.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε από εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ η εκσκαφή συνολικά 3 φωλιών στην ανατολική πλευρά της παραλίας, πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων και ο αγωγός υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα. Οι εκσκαφές έγιναν με την παρουσία δεκάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας που παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την διαδικασία.

Χελώνες Καρέττα Καρέττα: Ο απολογισμός ωοτοκίας στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων Facebook Twitter
Φωτ.: S.E.A

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ:

  • οι τρείς φωλιές είχαν συνολικά 248 αυγά ενώ από αυτά εκκολάφτηκαν τα 187. Στις 17 και 18 Οκτωβρίου ακολούθησε η εκσκαφή άλλων 8 φωλιών από τον κ. Μιχάλη Δρεττάκη Βιολόγο – Ορνιθολόγο από το Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης/Πανεπιστήμιο Κρήτης με την παρουσία εκπαιδευτικών από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου και πάνω από 40 μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών και καθηγητών τους και τη βοήθεια μελών του Συλλόγου και της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι.
  • Τα στοιχεία βασίζονται στη σύντομη αναφορά την οποία συνέταξε ο κ. Δρεττάκης για την πολύτιμη βιοποικιλότητα της περιοχής και στην οποία τονίζεται ότι από την εθελοντική δράση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού και της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι πιστοποιήθηκαν πολλές έξοδοι της Caretta caretta και κατοχυρώθηκε η ύπαρξη αρκετών φωλιών με τα ίχνη των ώριμων θηλυκών ή των νεοσσών.
  • Άλλες πιθανές ή και εξακριβωμένες, μέσω ιχνών νεοσσών, θέσεις φωλεοποίησης αναζητήθηκαν αλλά χωρίς καθαρό και σχετικά ακριβή αρχικό εντοπισμό τους δεν στάθηκε δυνατή η εύρεση τους. 
  • Διαπιστώθηκε πάντως η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού φωλιών σε θέσεις ψηλά στις αμμοθίνες της Παχιάς Άμμου, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί καλή ένδειξη μιας ωοτοκίας και δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι αμμοθίνες για το οικοσύστημα.
Χελώνες Καρέττα Καρέττα: Ο απολογισμός ωοτοκίας στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων Facebook Twitter
Φωτ.: S.E.A


«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανάλυσε διεξοδικά όλο το οπτικό υλικό που προσέφερε ο Σύλλογος μας και οι εθελοντές της ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι με βάση την τοπογραφία της παραλίας που έχει μήκος λιγότερο του ενός χιλιομέτρου. Στα συμπεράσματα της αναφοράς, επισημαίνεται ότι η παραλία της Παχιάς Άμμου κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2024 είχε σημαντική πυκνότητα ωοτοκίας της Caretta caretta. Διαπιστώθηκε απόλυτα η ύπαρξη 13 φωλιών, 11 τις από οποίες εκσκάφθηκαν, και υπάρχει καλή πιθανότητα να ήταν ως και 15 φωλιές» γράφει η συντεκτική ομάδα του συλλόγου.

Η εκτίμηση της σημαντικότητας της Παχιάς Άμμου για το είδος θα χρειαστεί μια χρονοσειρά αρκετών ετών με επαρκή στοιχεία για να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Χελώνες Καρέττα Καρέττα: Ο απολογισμός ωοτοκίας στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων Facebook Twitter
Φωτ.: S.E.A

Από τα δεδομένα αυτής της χρονιάς προκύπτει:

  • ότι τουλάχιστον πέντε θηλυκά άτομα Caretta caretta χρησιμοποίησαν την παραλία για την αναπαραγωγή τους (από μία ως και τρεις φορές), αριθμός που χαρακτηρίζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ως αξιόλογος.
  • Τα βιντεοσκοπημένα άτομα δείχνουν να είναι μικρού ως μέσου μεγέθους και πιθανότερο είναι ο πληθυσμός να έχει αρκετά νεαρά άτομα δηλ. χελώνες που μόλις έχουν μπει στην αναπαραγωγική περίοδο κάτι που ανταποκρίνεται και στο σχετικά μικρό μέσο όρο του αριθμού αυγών από τις φωλιές που εκσκάφτηκαν.
  • Η αναπαραγωγική επιτυχία των φωλιών στις οποίες έγινε εκσκαφή ήταν καλή. Μόνο η πρώτη φωλιά-η οποία εντοπίστηκε στις 24 Μαΐου- ίσως λόγω πρωιμότητας είχε πολύ περιορισμένη εκκόλαψη.
  • Συνολικά σε 10 πλήρως καταγραφέντες κατά τις εκσκαφές φωλιές μετρήθηκαν 781 αυγά, δηλαδή 78,1 αυγά ανά φωλιά.
  • Εκκολάφθηκαν 574 αυγά οπότε η επιτυχία εκκόλαψης 73,5%. Υπολογίζεται λοιπόν ότι τουλάχιστον 500 χελωνάκια έφθασαν με ασφάλεια στη θάλασσα! Βάση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τον κύκλο ζωής των θαλασσίων χελωνών τα εκατοντάδες χελωνάκια που γεννήθηκαν φέτος στην Παχιά Άμμο στη διαδρομή τους από τη φωλιά προς τη θάλασσα τις πρώτες στιγμές της ζωή τους, χαρτογράφησαν και απομνημόνευσαν την παραλία στην οποία γεννήθηκαν, ώστε μετά από περίπου 20 χρόνια όταν πλέον θα έχουν ενηλικιωθεί θα ξαναγυρίσουν στην ίδια παραλία για να εναποθέσουν τα δικά τους αυγά.


Στο τέλος, ο S.E.A τονίζει: «Είναι χρέος όλων μας να εξασφαλίσουμε την προστασία της περιοχής και τη διατήρηση αυτού του τόσου εμβληματικού είδους της άγριας φύσης. Να σημειωθεί ότι η αναφορά αυτή είναι σύντομη και θα ακολουθήσει αναλυτικότερη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με λεπτομέρειες για την σημασία της παραλίας Παχιάς Άμμου για την χλωρίδα, πανίδα και γενικότερα».

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM