Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους

Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Με μότο το «Υγιείς θάλασσες για όλους», η Common Seas στόχο έχει να εντοπίζει και να δοκιμάζει στην πράξη λύσεις κυκλικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης της πλαστικής ρύπανσης. Φωτ.: Αλεξάνδρα Φωκαέως
0

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τον πλανήτη μας, η ανάγκη για την προστασία του είναι άμεση. Η πλαστική ρύπανση των ωκεανών είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας και βλάπτει τόσο τους ανθρώπους και τις κοινότητες όσο και την οικονομία και το περιβάλλον.

Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι και εταιρείες που μέσα από κοινό όραμα και ισχυρούς στόχους έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για τη μεγάλη αλλαγή. Μία από αυτές είναι η Common Seas που ιδρύθηκε από τον Αντώνη και τον Φίλιππο Λαιμό και την Jo Royle το 2018 μετά από πολλές συζητήσεις, όπως αναφέρει η Μαριάννα Λαιμού, Creative and Communications Director της εταιρείας. «Είναι μια κοινωνική επιχείρηση με γνώμονα την έρευνα, που επικεντρώνεται στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας. Εφαρμόζοντας τον σωστό συνδυασμό επιστημονικής έρευνας, δημιουργικότητας και αφοσίωσης στο έργο μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο, έτσι είναι και οι λύσεις. Η προσέγγισή μας είναι αυτή της συστημικής αλλαγής, που σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε παράλληλα με την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία, ώστε να υπάρξει αλλαγή σε όλα τα επίπεδα».

Θέλουμε, επίσης, να παροτρύνουμε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου να σταματήσουν την κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια και να ξεκινήσουν να πίνουν το νερό της βρύσης (εκστρατεία #DrinkTapWater). Η ποιότητα του νερού βρύσης της Πάρου είναι κατά πολύ ανώτερη από τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. για το πόσιμο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυσικές πηγές νερού ελέγχονται σωστά και ενισχύονται με δύο μονάδες αφαλάτωσης.

Το έργο της Common Seas επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά προγράμματα που υλοποιούν την αποστολή της και είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους: στο Plastic Drawdown, ένα πακέτο εργαλείων που βοηθά τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν τις ροές των πλαστικών απορριμμάτων στη χώρα τους, στη Συμμαχία Clean Blue Alliance, ένα αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο νησιών που δοκιμάζουν, ενστερνίζονται και επενδύουν σε πρακτικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων, στο Healthy Me, Healthy Sea, την πρώτη στο είδος της έρευνα στον κόσμο για το πώς τα πλαστικά επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία, και στην Ακαδημία Θαλάσσιου Πλαστικού, ένα κίνημα που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς ώστε να εμπνεύσουν τη νέα γενιά και να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόκληση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Επανασχεδιασμός των μηχανημάτων φιλτραρίσματος νερού, μέρος της ενημερωτικής καμπάνιας #ΠίνουμεΝερόΒρύσης σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Πάρου. Φωτ.: Αλεξάνδρα Φωκαέως
Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Μαριάννα Λαιμού, Creative & Communications Director. Φωτ.: Martin Hartley

Με μότο το «Υγιείς θάλασσες για όλους», η Common Seas στόχο έχει να εντοπίζει και να δοκιμάζει στην πράξη λύσεις κυκλικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης της πλαστικής ρύπανσης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το έργο της εστιάζει στην πηγή των πλαστικών απορριμμάτων, προσφέρει νέους τρόπους για τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών ειδών και σταματά τη διαρροή τους στα ποτάμια, στις θάλασσες και στους ωκεανούς μας. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή εκπαίδευση σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό η Common Seas δημιούργησε την Ακαδημία Θαλάσσιου Πλαστικού, μια εκπαιδευτική εκστρατεία που θα εμπνεύσει και θα μυήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά. Όπως αναφέρει η Αλίκη Λαμπροπούλου, υπεύθυνη External Affairs της Common Seas: «Είναι σημαντικό να εντάξουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο πρόγραμμα σπουδών και να την ενσωματώσουμε στα μαθήματα θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Το πλαστικό δεν είναι κακό υλικό από μόνο του. Είναι πολύ χρήσιμο και έχει μοναδικές εφαρμογές (π.χ. στην Ιατρική). Το πρόβλημα είναι ο σκοπός της χρήσης του και η αντίληψη ότι εξυπηρετεί μία και μόνο χρήση».

Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Εργαστήρια ραφής πάνινων τσαντών για αντικατάσταση των πλαστικών. Φωτ.: Αλεξάνδρα Φωκαέως

Ένα ακόμα πρόγραμμα που έχει δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τη ρύπανση των θαλασσών της χώρας μας από πλαστικό είναι το Clean Blue Paros. Η Common Seas επέλεξε την Πάρο ως πιλοτικό έργο της Clean Blue Alliance λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στο νησί, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 συγκεκριμένα ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε από 13.500 κατοίκους σε 820.000, οδηγώντας σε μια αύξηση των απορριμμάτων κατά τουλάχιστον 5.000%, πολλά από τα οποία είναι πλαστικά μίας χρήσης.

Το όραμα του Clean Blue Paros είναι να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης στη Μεσόγειο. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά πλαστικά μίας χρήσης: ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μπουκαλάκια νερού και σακούλες για τα ψώνια. H Common Seas σε συνεργασία με τον δήμο Πάρου και τη WATT, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποίησαν μελέτες, συγκέντρωσαν στοιχεία, έλεγξαν τα δείγματα των απορριμμάτων και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, αξιολόγησαν και αναζήτησαν λύσεις για να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα στο νησί. Φορείς του δήμου, επαγγελματίες, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες συνεργάζονται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Για να έρθει, όμως, η πραγματική αλλαγή δεν φτάνουν μόνο οι δράσεις. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας. «Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι οι ενέργειές τους μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και ότι μπορούν οι ίδιοι να είναι μέρος της αλλαγής, όχι ότι η λύση είναι κάπου μακριά ή ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και άλλους φορείς. Ότι έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή. Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και όχι απλώς καταναλωτές και να κάνουμε τις σωστές επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής μας», εξηγεί η Αλίκη Λαμπροπούλου. 

Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Αλίκη-Μαρκάντια Λαμπροπούλου, Υπεύθυνη External Affairs. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν

Σε αυτό συμφωνεί και η Μαριάννα Λαιμού και συμπληρώνει: «Να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αγοραστικές και καταναλωτικές μας συνήθειες ώστε να ανατρέψουμε το αρνητικό μοτίβο των τελευταίων τριών-τεσσάρων δεκαετιών. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι θάλασσές μας μάς έχουν ανάγκη. Προστατεύοντας το περιβάλλον μας, προστατεύουμε και το μέλλον μας. Αφού δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη χρήση του πλαστικού, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μεθόδους επαναχρησιμοποίησής του, εφαρμόζοντας λύσεις κυκλικής οικονομίας. Ας βάλουμε όλοι την αιειφορία στη ζωή μας για να πετύχουμε συλλογικά ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Η Common Seas οραματίζεται υγιείς θάλασσες για όλους Facebook Twitter
Σε συνεργασία με το GOPA PROJECT, σταχτοδοχείο τοποθετημένο στην παραλία Μοναστήρι της Πάρου. Φωτ.: Αλεξάνδρα Φωκαέως

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

Περιβάλλον / «Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

«Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων
LIFO NEWSROOM
Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Περιβάλλον / Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM