Η διατήρηση του οικοτόπου των πάντα απειλεί με εξαφάνιση άλλα ζώα

Η διατήρηση του οικοτόπου των πάντα απειλεί με εξαφάνιση άλλα ζώα Facebook Twitter
Η διατήρηση του οικοτόπου των πάντα οδηγεί σε εξαφάνιση άλλων θηλαστικών
0

Η σωτηρία του γιγαντιαίου πάντα και των οικοτόπων του προκαλούν στην εξαφάνιση άλλων ζώων, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ενώ πολλά άλλα ζώα έχουν επωφεληθεί από τις ενέργειες διατήρησης του οικοτόπου του γιγαντιαίου πάντα, μερικά, αντίθετα, έχουν χαθεί.

Οι λεοπαρδάλεις, οι λεοπαρδάλεις χιονιού, οι λύκοι και τα ασιατικά άγρια σκυλιά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την πλειονότητα των προστατευόμενων περιοχών.

Καθώς εξωθούνται σε εξαφάνιση και εξαιτίας της υλοτομίας, της λαθροθηρίας και των ασθενειών, η απώλεια των ειδών αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλες αλλαγές, ακόμη και κατάρρευση, στα οικοσυστήματα», προειδοποιούν ερευνητές στην Κίνα.

Χωρίς τις λεοπαρδάλεις και τους λύκους, τα ελάφια και άλλα ζώα μπορούν να περιπλανηθούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας ζημιές σε φυσικούς βιότοπους, με επιπτώσεις σε άλλα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πάντα.

Προστατεύοντας τα δάση των πάντα, οι συντηρητές πιστεύουν ότι θα προστατεύουν και τα πολλά άλλα είδη που περιφέρονται στον ίδιο βιότοπο. Όμως, ενώ αυτό ωφελεί κάποια είδη άγριας ζωής, οι προσπάθειες δεν φαίνεται να λειτούργησαν προς όφελος άλλων μεγάλων σαρκοβόρων. 

Μια ομάδα ερευνητών λέει τώρα ότι απαιτείται μια ευρύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση του οικοσυστήματος στο οποίο ζουν τα πάντα. Μία προσέγγιση που θα διασφαλίζει ότι και άλλα βασικά είδη άγριας ζωής δεν θα χαθούν.


Αυτό «κρίθηκε απαραίτητο για να βελτιωθεί καλύτερα η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων όχι μόνο για τα γιγαντιαία πάντα αλλά και για άλλα άγρια είδη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ Sheng Li του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές θέλουν να επιβάλουν μέτρα κατά της λαθροθηρίας. Τα γιγαντιαία πάντα θεωρούνται ζωντανή απόδειξη ότι οι κινήσεις για την διατήρησή του είδους λειτουργεί. Ο αριθμός τους στη φύση ανακάμπτει μετά από χρόνια παρακμής ενώ το 2016 αναβαθμίστηκαν από «απειλούμενα» σε «ευάλωτα» στην επίσημη λίστα.

Τα πάντα ωστόσο έχουν έναν ρόλο κλειδί καθώς η επιλογή της διατήρησής τους με υποβοηθούμενες μεθόδους, συνήθως γίνεται επειδή η προστασία τους βοηθά έμμεσα άλλα άγρια ζώα σε αυτήν την οικολογική κοινότητα. Στην περίπτωση του άγριου πάντα, η προστασία των δασών στα οποία ζει ήταν ιδανική επιλογή για πολλά άλλα ζώα και φυτά, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών και των μικρών σαρκοφάγων.

Ωστόσο, μεγάλα αρπακτικά ζώα όπως λεοπαρδάλεις, λύκοι και το λιγότερο γνωστό ασιατικό άγριο σκυλί, ή dhole, φαίνεται ότι δεν ευνοούνται από αυτή τη διαδικασία. Οι λεοπαρδάλεις έχουν εξαφανιστεί από τους συγκεκριμένους οικοτόπους, κατά 81%, οι λεοπαρδάλεις του χιονιού κατά 38%, οι λύκοι κατά 77% και οι ασιατικοί άγριοι σκύλοι έως και 95%.

Ο καθηγητής Samuel Turvey του ZSL (Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου), ο οποίος δε συμμετείχε στην μελέτη, δήλωσε ότι η διατήρηση ενός ζώου στην Κίνα και αλλού στον κόσμο βασίζεται συχνά στην προστασία του οικοσυστήματος για συγκεκριμένα «είδη» με ευρύτερα οφέλη για την περιφερειακή βιοποικιλότητα.

«Αυτό οδήγησε σε ορισμένες σημαντικές ανακτήσεις ειδών, αλλά οι προσπάθειες για τη διατήρηση της απειλούμενης βιοποικιλότητας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε ευρύτερο επίπεδο, διαφορετικά τα είδη που δεν αποτελούν στόχο ενδέχεται να συνεχίσουν να εξαφανίζονται χωρίς να το καταλάβει κανείς», δήλωσε ο καθηγητής Turvey.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 73 προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 66 τεράστιων φυσικών καταφυγίων πάντα, συγκρίνοντας δεδομένα παλιότερων ερευνών.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM