Η δραματική αύξηση των κεραυνών στην Αρκτική εντός 2021 αποτελούν μία από τις πιο θεαματικές ενδείξεις της κλιματικής κρίσης, λένε οι επιστήμονες.
Στην βορειότερη περιοχή του πλανήτη όπου το θέαμα ήταν μέχρι πρότινος σπάνιο, καταγράφηκαν 7.278 κεραυνοί το 2021, σχεδόν διπλάσιοι των τελευταίων εννέα χρόνων αθροιστικά.
Ο αέρας της Αρκτικής στερείται τη συναγωγή θερμότητας που απαιτείται για τη δημιουργία του φαινομένου των κεραυνών. Συνεπώς, τα πρόσφατα αυτά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκθεση της φινλανδικής εταιρείας Vaisala, έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι συνολικές καταγραφές κεραυνών βορείως του Αρκτικού Κύκλου ήταν αρκούντως σταθερές. Όμως, στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη -βορείως των 80°- η αύξηση ήταν δραματική. Τέτοια σημαντική αλλαγή οπωσδήποτε σου προκαλεί ανησυχία» σημειώνει ο μετεωρολόγος Κρις Βαγκάσκι.
Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ραγδαία στην Αρκτική, η καταγραφή κεραυνών στην περιοχή έχει καταστεί σημαντικός δείχτης της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την πρόκληση καταιγίδων απαιτούνται τρεις περάγονες: υγρασία, αστάθεια και ανοδικό ρεύμα αέρα. Η συρρίκνωση έως εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου σημαίνει πως υπάρχει περισσότερο νερό προς εξάτμιση, που προσθέτει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική αστάθεια δημιουργούν την τέλεια συνθήκη για κεραυνούς. Και η παρακολούθηση τής αλλαγής μετεωρολογικών τάσεων στην περιοχή μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την αλλαγή της ατμόσφαιρας συνεπεία της κλιματικής κρίσης.
«Οι αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να σημαίνουν αλλαγές στον καιρό τον δικό μας. Όλοι οι καιροί είναι τοπικοί, όμως αυτό που συμβαίνει στο σπίτι σου, εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρεται η ατμόσφαιρα αλλού στον κόσμο. Οι αλλαγές στις συνθήκες της Αρκτικής μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα ακραία ξεσπάσματα κρύου, περισσότερους καύσωνες ή ακραίες αλλαγές στις βροχοπτώσεις στην Ευρώπη» εξηγεί ο Βαγκάσκι.
Ο κίνδυνος να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό στην Αρκτική είναι περιορισμένος, αν και όχι ανύπαρκτος ιδίως για κοινότητες που ζουν στην επίπεδη τούντρα ή κοντά στον ωκεανό. Πέραν αυτού, όμως, οι κεραυνοί ολοένα και συχνότερα προκαλούν πυρκαγιές, όπως εκείνες του περασμένου καλοκαιριού σε Ευρώπη και Αμερική.
Στις ΗΠΑ σημειώθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κεραυνών παγκοσμίως το 2021 (μετά τη Βραζιλία), με τον Βαγκάσκι και τους συνεργάτες του να καταγράφουν πάνω από 194 εκατομμύρια περιστατικά - 24 εκατ. περισσότερα από το 2020.
Με πληροφορίες από Guardian