Ο κύβος ερρίφθη. Πέρασανκι οι εκλογές, ο «λαός» δυστυχώςδεν έδωσε στα δύο μεγάλα κόμματα τομήνυμα (εκτός του 20% της αποχής στηνΑθήνα και την άνοδο της Αριστεράς, αλλάσυνολικά ποιος θα δώσει σ' αυτά σημασία,ειδικά με τον ΛΑΟΣ στα έδρανα;) και ζήτωπου καήκαμε, μεταφορικά τουλάχιστον-ελπίζω- αυτή τη φορά.
Με το περιβάλλονκατά την τελευταία προεκλογική φάση ναμπαίνει με επείγουσες διαδικασίες στηνπολιτική ατζέντα και την προοπτικήανόδου για τα πιο προοδευτικά κόμματανα ανοίγει για πρώτη φορά, άλλα περιμέναμε,άλλα μας ήρθαν.
Ή μήπως εμπιστευτήκαμεαφελώς και περισσότερο από το πρέποντο λαϊκόν αίσθημα, όπως εκδηλώθηκετουλάχιστον στη διάρκεια των καλοκαιρινώνπυρκαγιών (βλ. και τις πρόσφατεςκινητοποιήσεις σιωπηλής διαμαρτυρίαςστο Σύνταγμα); Αλλιώς γιατί οι «ΟικολόγοιΠράσινοι» μόλις που ξεπέρασαν το1% (επί 7.327.830,04 πολιτών που ψήφισαν τελικά,ίσον 73 και χιλιάδες - pasmal, αν και κατά τι λιγότεροιτελικά από τους οπαδούς των ποδοσφαιρικώνομάδων που κατακλύζουν το ΟλυμπιακόΣτάδιο τις Κυριακές).
Όχι τίποτα άλλο δηλαδή,απογοητεύσαμε και τον κύριο ΑλφόνσοΠεκοράρο Σκάνιο, τον υπουργόΠεριβάλλοντος της Ιταλίας (ο οποίοςέχει ήδη πάρει πρωτοβουλία για τοσυντονισμό και τη συνεργασία των υπουργώνΠεριβάλλοντος των μεσογειακών χώρωνγια την πρόληψη των πυρκαγιών και τηνπροστασία των δασών), που κουβαλήθηκεο καημένος για να εκφράσει την αισιοδοξίατου για την είσοδο του νεοσύστατουκόμματος στη Βουλή...
Αλήθεια, πέρα από τηνπλάκα, πόσο περιβαλλοντικάευαισθητοποιημένοι είναι τέλος πάντωνοι Έλληνες; (Καλύτερα να μην αρχίσουμεπάλι την κουβέντα για όλους αυτούς πουπετάνε τα σκουπίδια τους από το παράθυροτου αυτοκινήτου).
Από σχετική έρευνα,πάντως, που διενέργησε το καλοκαίρι(πριν τις πυρκαγιές όμως, αν και το«μετά» το είδαμε στις κάλπες)το WWF Ελλάς (www.wwf.gr),διαπιστώνεται ότι ενώ οι συμπατριώτεςμας ανησυχούν γενικώς για το ότι ηκατάσταση του πλανήτη έχει πάρει τηνκατιούσα, σε εθνικό επίπεδο αγρόνηγόραζαν, καθώς αφενός δεν δείχνουν νααντιλαμβάνονται το Κακό σε όλη τουτη διάσταση (μόλις το 54% θεωρεί ότι ηκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντοςστην Ελλάδα είναι άσχημη) και αφετέρουδίνουν ελάχιστη σημασία σε φλέγονταζητήματα όπως η ξηρασία και η αλλαγήτου κλίματος.
Επιπλέον, η ανησυχίαγια την κατάσταση του περιβάλλοντοςδεν φαίνεται να συνοδεύεται από πρακτικέςδράσεις για την προστασία του. Εξού καιοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί οπαδοίτου Ι.Χ. για τις καθημερινές τουςμετακινήσεις (ήδη το πρώτοεξάμηνο του 2007 κυκλοφόρησαν 210.494καινούργια αυτοκίνητα -τα 118.990 στηνΑττική- σημειώνοντας αύξηση 3,9% σε σχέσημε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώη Ελλάδα απέχει και φέτος από τηνΕυρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης),μόλις ένας στους τρεις δηλώνει ότιαγοράζει βιολογικά προϊόντα (παρ' όλοπου υπολογίζεται ότι το 8% περίπουτων οπωροκηπευτικών της Ελλάδαςπεριέχει εντομοκτόνα πάνω από ταεπιτρεπόμενα όρια), ενώ η πλειοψηφίααγνοεί τα περί ανακύκλωσης (άσε πια τοότι στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 1.600 κάδοιγια ανακύκλωση, ενώ έπρεπε ήδη ναέχουν τοποθετηθεί 7.500!) και,αντιθέτως, κάθε μέλος νοικοκυριούπαράγει σχεδόν δύο σακούλες απορριμμάτωντην εβδομάδα (1.400 οι ανεξέλεγκτεςχωματερές της χώρας).
Απότην ίδια έρευνα προκύπτει επίσης μιααυξημένη ευαισθησία και διάθεση γιακινητοποίηση στις γυναίκες 55 ετώνκαι άνω, κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης,κυρίως από ημιαστικές ή αγροτικέςπεριοχές. Λογικό,αφού οι άνδρες της ανάλογης κατηγορίαςείναι απασχολημένοι με άλλα πιο υψηλάθέματα, με το να καταστρώσουν φερ'ειπείν σατανικά σχέδια τουριστικήςαξιοποίησης προστατευόμενων περιοχών.Όπως, καλή ώρα, ο καρατσεκαρισμέναπολυμήχανος δήμαρχος της πυρόπληκτηςΖαχάρως (βλ. Sugartown),ο οποίος 4 μέρες πριν τις εκλογές υπέγραφεανίερες συμφωνίες (βλ.σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης καιΣυνεργασίας μεταξύ Κτηματικής ΥπηρεσίαςΔημοσίου και Δήμου Ζαχάρως) πουπροβλέπουν τηνπαραχώρηση για 69 χρόνια του δικαιώματοςεκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπουτου δήμου, έκτασης 2.593.041,80 τετραγωνικώνχιλιομέτρων, καθώς και 780 ακινήτων εντόςΖαχάρως (www.ked.gr/website/index.php)!
Μπράβο.Και μετά μου λέτε γιαείσοδο των Πρασίνων στη Βουλή και μεκάνετε να μειδιώ (με την κακή έννοια).
Sofar away, soclose
Στην άλλη άκρη τηςΕυρώπης, και συγκεκριμένα στη ΜεγάληΒρετανία, που είναι παλαιά καραβάνα σταπεριβαλλοντικά ζητήματα και τα περίτης διεκδίκησής τους από τις κοινωνίεςπολιτών, η αντίστοιχη οργάνωση διενέργησεπρόσφατα έρευνα με τίτλο «Πόσοπράσινα είναι τα κόμματά μας; Η αναφοράτων Πράσινων Κριτηρίων». Σύμφωναλοιπόν με το WWF ΜεγάληςΒρετανίας, κανένα από τα κόμματα δεντήρησε τις πολιτικές του δεσμεύσεις σεσχέση με τα επείγοντα περιβαλλοντικάπροβλήματα της χώρας. Οι Συντηρητικοί«πάτωσαν», καθώς το περιβάλλονλάμπει δια της απουσίας του από τοπρόγραμμά τους. Το Εργατικό Κόμμαμπορεί μεν να ηγείται της διεθνούςκαμπάνιας για την αλλαγή του κλίματος,αλλά δεν έχει καθόλου καλές επιδόσειςστις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καιτους στόχους μείωσης των αερίωνθερμοκηπίου. Όσο για τους Φιλελεύθερους,φαίνεται να έχουν την πιο δυνατήατζέντα για την αλλαγή του κλίματος,την «πράσινη» φορολογία και τηνοικολογική διαβίωση, ενώ κανένα κόμμαδεν δείχνει να δίνει ιδιαίτερη σημασίαστην προστασία της υπαίθρου και τηςάγριας ζωής...
σχόλια