ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η Ευρώπη χάνει τα δάση της «σε ανησυχητικό ρυθμό» λόγω υλοτομίας - Τι αποκαλύπτει έρευνα

Η Ευρώπη χάνει τα δάση της «σε ανησυχητικό ρυθμό» λόγω υλοτομίας - Τι αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ολοένα και πιο αυξημένη συρρίκνωση των δασών της βιώνει η Ευρώπη, εξαιτίας της υλοτομίας για την παραγωγή ξυλείας, καταδεικνύει έρευνα.

Πολλά από τα δάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που υπολογίζεται πως καλύπτουν περίπου το 38% της χερσαίας επιφάνειάς της- αξιοποιούνται και για παραγωγή ξυλείας κι, ως εκ τούτου, υλοτομούνται τακτικά.

Ωστόσο, η απώλεια βιομάζας αυξήθηκε κατά 69% και η δασική περιοχή που υλοτομήθηκε κατά 49%, μεταξύ 2016 και 2018 σε σχέση με το διάστημα 2011-2015, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Research.

Αυτό υποδεικνύει πως συντελέστηκε μεγαλύτερη υλοτόμηση σε μικρότερο διάστημα - παρά το φυσικό κύκλο που απαιτείται για την ανάπτυξη των δέντρων, αλλά και τις επιπτώσεις στα δάση από φωτιές ή ισχυρή χιονόπτωση.

Σύμφωνα με τον Guido Ceccherini τού Κοινού Κέντρου Ερευνοών της ΕΕ και επικεφαλής της έρευνας, η υλοτόμηση της συγκεκριμένης περιοχής θα έπρεπε να κυμαίνεται σε ποσοστό κάτω του 10%, δεδομένου του κύκλου φύτευσης και ανάπτυξης της χλωρίδας.

Η απώλεια της δασικής βιομάζας είναι πιο έντονη στη Σουηδία -που μετρά αύξηση στην υλοτομία κατά 29%- και τη Φινλανδία -όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 22%. Λιγότερο επηρεασμένες από το φαινόμενο είναι οι Πολωνία, Ισπανία, Λετονία, Πορτογαλία και Εσθονία που συνολικά κατέγραψαν αύξηση στην παραγωγή ξυλείας κατά 30% από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον Ceccherini, η εξέλιξη αυτή μειώνει τη δυνατότητα της ηπείρου για απορρόφηση άνθρακα και δημιουργεί προσκόμματα στις όποιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: «Τα δάση εξακολουθούν να παραμένουν 'νεροχύτης' άνθρακα, όμως λιγότερο απ'ό,τι πριν. Ακόμα κι αν μέρη της υλοτομημένης βιομάζας χρησιμοποιηθεί σε ξύλινα προϊόντα μακροχρόνιας διάρκειας, πιθανόν αντικαθιστώντας πιο ενεργοβόρα υλικά όπως ο χάλυβας ή το τσιμέντο, τα περισσότερα θα επιστρέψουν στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα σύντομα, σε διάστημα μηνών έως λίγων χρόνων» αναφέρει ο ίδιος.

Τα δάση αντισταθμίζουν περίπου το 10% των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης. Καθώς οι περιοχές που υλοτομούνται είναι πιθανό να ξαναφυτευτούν, η νέα ανάπτυξη δέντρων θα συνεχίσει να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Συνεπώς, η ισορροπία άνθρακα στη Γηραιά Ήπειρο πιθανώς δε θα διαταραχθεί μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί γιατί η υλοτομία αυξήθηκε τόσο απότομα και αν αυτό υποδεικνύει λάθος στρατηγική και ευρύτερα υποκειμένα προβλήματα στον τρόπο διαχείρησης των δασών από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM