Πιο αυστηρούς κανόνες, για τους ρύπους του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων- επιφανειακών και υπόγειων- όπως και για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, πρότεινε η Κομισιόν.
Μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για σχεδόν 300.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, επεσήμανε η Κομισιόν στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα μειώσουν, σε βάθος δεκαετίας, κατά περισσότερο από 75% τους θανάτους που συνδέονται με επίπεδα σωματιδίων κύριου ρύπου 2,5 PM, πάνω από τις τιμές που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνει.
Για τον αέρα και τα ύδατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αυστηροποιηθούν τα επιτρεπόμενα επίπεδα ρύπων και να βελτιωθεί η εφαρμογή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται συχνότερα οι στόχοι μείωσης της ρύπανσης.
Η Κομισιόν προτείνει να μειωθεί κατά πάνω από το μισό η ετήσια οριακή τιμή για τον κύριο ρύπο, τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (2,5 PM). Αυτή η πρόταση, εκτιμά, θα συμβάλλει στην επίτευξη σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας του αέρα σε όλη την Ευρώπη έως το 2030, με αποτέλεσμα ακαθάριστα ετήσια οφέλη που εκτιμώνται από 42 δισ. έως 121 δισ. ευρώ το 2030, με κόστος μικρότερο από 6 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, η Κομισιόν προτείνει την επικαιροποίηση των καταλόγων των ρύπων των υδάτων, που πρέπει να ελέγχονται αυστηρότερα. Στους καταλόγους θα προστεθούν 25 ουσίες με καλά τεκμηριωμένες προβληματικές επιπτώσεις στη φύση και την ανθρώπινη υγεία.
Σε αυτές συγκαταλέγονται:
- μια μεγάλη ομάδα «αιώνιων χημικών προϊόντων, οι PFAS, που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε μαγειρικά σκεύη, ρουχισμό και έπιπλα, αφρό πυρόσβεσης και προϊόντα προσωπικής φροντίδας
- φυτοφάρμακα και προϊόντα αποδόμησης φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη
- η δισφαινόλη Α, πλαστικοποιητής και συστατικό στις πλαστικές συσκευασίες
- ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και αντιβιοτικά.
Για την καλύτερη και οικονομικά αποδοτικότερη επεξεργασία των αστικών λυμάτων, η Κομισιόν προτείνει οι υποχρεώσεις επεξεργασίας των υδάτων να επεκταθούν σε μικρότερους δήμους με 1.000 κατοίκους (από τους 2.000 κατοίκους που ισχύει τώρα). Με βάση την εμπειρία από τον κορωνοϊό, προτείνει τη συστηματική παρακολούθηση των λυμάτων για διάφορους ιούς και για τη μικροβιακή αντοχή.
Αυτές οι προτάσεις θα εξεταστούν από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Όταν εγκριθούν, θα τεθούν σταδιακά σε ισχύ, με διαφορετικούς στόχους για το 2030, το 2040 και το 2050, δίνοντας χρόνο στη βιομηχανία και στις αρχές για να προσαρμοστούν και να επενδύσουν όπου είναι απαραίτητο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ