Η 2α Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων, με στόχο την ευαισθητοποίηση για αυτές τις περιοχές που έχουν κρίσιμο ρόλο για το περιβάλλον.
Οι υγρότοποι έχουν τεράστια σημασία για τη βιοποικιλότητα. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται δέλτα, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποταμοί και τεχνητές λίμνες. Βάσει της σύμβασης Ραμσάρ, στην Ελλάδα προστεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, η Λίμνη Μικρή Πρέσπα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.
Συνολικά, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, διεθνούς και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι ανήκουν σε περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής σπάνιων ειδών, κυρίως της ορνιθοπανίδας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων, φωτογράφοι του πρακτορείου SOOC αποτύπωσαν με τον φακό τους την ομορφιά αυτών των περιοχών, μεταξύ άλλων απαθανατίζοντας φλαμίνγκο και άλλα πτηνά που ζουν εκεί. Πρόκειται για φωτογραφίες από τους υγρότοπους στα Μέγαρα και τον Ωρωπό.