Για δεκαετίες, οι καταρράκτες της Βικτώριας στην Αφρική προσέλκυαν εκατομμύρια τουρίστες στη Ζάμπια και στη Ζιμπάμπουε, που ταξίδευαν για να δουν από κοντά την εντυπωσιακή κάθοδο των νερών του ποταμού Ζαμβέζη, από ύψος 108 μέτρων.
Όμως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών, έχει σχεδόν εξαφανίσει τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, αφού πλέον από τα βράχια κατεβαίνουν απειροελάχιστες ποσότητες νερού. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ανέκαθεν οι καταρράκτες παρουσίαζαν μια πιο ρηχή εικόνα, αλλά οι υπεύθυνοι σχολιάζουν πως η φετινή μείωση του όγκου του νερού, είναι χωρίς προηγούμενο. «Πρώτη φορά τον βλέπουμε έτσι. Και άλλες χρονιές επηρεάζεται από την ξηρασία αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό», δηλώνει στον Guardian ο Ντομινίκ Νιαμπέ, ντόπιος που ασχολείται με την κατασκευή αναμνηστικών σουβενίρ για τους τουρίστες. «Επηρεάζει άμεσα τη δουλειά μας, οι τουρίστες βλέπουν στο διαδίκτυο την εικόνα των καταρρακτών και δεν έρχονται τόσοι πολλοί».
Ζήτημα επιβίωσης
Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνο τουριστικής φύσης και συνιστούν μία σαφώς πιο ανησυχητική απειλή. Καθώς το νερό λιγοστεύει στη νότια Αφρική, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να τραφούν επαρκώς, με τις καλλιέργειες να μην αποδίδουν πια τις απαραίτητες σοδειές. Η ξηρασία απειλεί επίσης ενεργειακά τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια αφού οι δύο χώρες βασίζονται σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, στο φράγμα Καρίμπα, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πριν τους καταρράκτες».
Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του ποταμού Ζαμβέζη, η ροή των υδάτων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1995 και ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λούνγκου, σχολίασε πως πρόκειται για μία «σκληρή υπενθύμιση» των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν ευθύνεται άμεσα και αποκλειστικά η κλιματική αλλαγή.
Παλιότερα κλιματικά μοντέλα προέβλεπαν ολοένα και πιο συχνές περιόδους ξηρασίας στον Ζαμβέζη, με το φαινόμενο να γίνεται πλέον ανησυχητικό. Η προηγούμενη ξηρασία χτύπησε μόλις τρία χρόνια πριν και τότε, καθώς τα νερά γίνονταν θερμότερα, 437 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εξατμίζονταν κάθε ένα δευτερόλεπτο.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια