Οι επιστήμονες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που κατέστρεψαν την πρώτη φωλιά που δημιούργησαν οι λεγόμενες «σφήκες δολοφόνοι» στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν περίπου 500 ζωντανά δείγματα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Ανάμεσά τους ήταν περίπου 200 βασίλισσες που είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις δικές τους φωλιές, δήλωσε ο Sven-Erik Spichiger, εντομολόγος που ηγείται του αγώνα για να σκοτώσουν τις σφήκες. «Φτάσαμε εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα», είπε, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Ωστόσο, αυτό δεν έβαλε τέλος στην απειλή από τα γιγαντιαία έντομα που μπορούν να παραδώσουν οδυνηρά, και σπανίως θανατηφόρα, τσιμπήματα στους ανθρώπους και να εξαφανίσουν ολόκληρες κυψέλες μελισσών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες φωλιές και επίσης λένε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουν αν κάποιες βασίλισσες διέφυγαν πριν καταστραφεί η πρώτη φωλιά.
Οι ασιατικές γιγαντιαίες σφήκες, οι οποίες θεωρούνται ξενικό είδος, είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο με μήκος 5 εκατοστών. Πρόκειται για αρπακτικό που αποτελεί απειλή για άλλα έντομα συμπεριλαμβανομένων των μελισσών που επικονιάζουν πολλές από τις καλλιέργειες στη γεωργική βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουάσιγκτον.
Παρά το όνομά τους και την αρνητική φήμη τους που εντάθηκε σε μια ήδη ζοφερή χρονιά, οι σφήκες σκοτώνουν το πολύ μερικές δεκάδες ανθρώπους ετησίως στις ασιατικές χώρες. Η πρώτη φωλιά βρέθηκε σε ένα δέντρο και καταστράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην κομητεία Whatcom, κατά μήκος των καναδικών συνόρων - είχε περίπου το μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ.
Στο εσωτερικό, οι ερευνητές βρήκαν 190 προνύμφες που αναπτύχθηκαν από αυγά, 108 έντομα στο επόμενο στάδιο μετά τις προνύμφες που ήταν σχεδόν όλα βασίλισσες, 112 εργάτες και 76 ανεπτυγμένες βασίλισσες, σχεδόν όλες παρθένες. Νέες βασίλισσες αναδύονται από τη φωλιά, ζευγαρώνουν και μετά φεύγουν για να βρουν ένα μέρος για να περάσουν το χειμώνα και αργότερα να ξεκινήσουν μια νέα αποικία.
Τα περισσότερα από τα δείγματα ήταν ακόμα ζωντανά όταν άνοιξε η φωλιά, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ουάσιγκτον, το οποίο σχεδιάζει να συνεχίσει να παγιδεύει τα έντομα αυτά για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια για να προσδιορίσει εάν η περιοχή είναι καθαρή. Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί πώς οι σφήκες έφτασαν στην περιοχή, αλλά ο στόχος ήταν να τις εξαφανίσουν πριν εγκατασταθούν και εξαπλωθούν.