Οι μαύρες αρκούδες (Ursus americanus) στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην είναι πλέον «αντάξιες» του ονόματός τους χάρη σε ένα γονίδιο που έχει αρχίσει να μετατρέπει το χρώμα τους σε αποχρώσεις του κόκκινου.
Αυτή η αργή αλλαγή του χρώματος συμβαίνει τα τελευταία 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι επιστήμονες συνέλεξαν 151 μεμονωμένα δείγματα DNA από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, περιγράφει μια μετάλλαξη γνωστή ως R153C στην πρωτεΐνη 1 που σχετίζεται με την τυροσινάση (TYRP1), η οποία είναι υπεύθυνη για την αλλαγή του χρώματος.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που συμβαίνει στους ανθρώπους προκαλώντας πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά και δέρμα, τα οποία είναι συμπτώματα του αλμπινισμού. Ο αλμπινισμός μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κακή όραση στους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Emily Puckett, οι ερευνητές δεν βλέπουν σημάδια αδυναμίας όρασης στις αρκούδες.
Η μετάλλαξη θεωρείται ακόμα αρκετά καινούργια και ως εκ τούτου δεν έχει εξαπλωθεί ακόμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη φαίνεται να εντοπίζεται σε δυτικές πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Αϊντάχο.
Οι αρκούδες στην ανατολική ακτή, γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες και στα καναδικά λιβάδια εξακολουθούν να διατηρούν το μαύρο τρίχωμά τους.
Με πληροφορίες από Design Taxi