Αν και η αιτία παραμένει ανεπιβεβαίωτη, οι οικολογικές ομάδες φοβούνται ότι οι τρεις ραμφοφάλαινες που ξεβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας, μπορεί να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» με πολλά περισσότερα ζώα να έχουν ήδη πληγεί.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν συνδέσει την περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι τρεις ραμφοφάλαινες (Ziphius cavirostris) στην Κέρκυρα με σεισμικές δοκιμές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανοιχτά του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι δύο ραμφοφάλαινες βρέθηκαν στις παραλίες Αρίλλας και Άγιος Γόρδιος στα δυτικά του νησιού στις 20 Φεβρουαρίου και μία τρίτη την επόμενη μέρα στην παραλία του Αγίου Γόρδιου.
«Χρειάστηκαν δεκάδες εθελοντές και πάνω από πέντε ώρες με υποτυπώδη σχοινιά για να επιστρέψουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα», είπε η κτηνίατρος Ναστάζια Κορωνάκη, η οποία βοήθησε στο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.
Αν και η εμφάνισή τους δεν είναι άγνωστη στα ελληνικά νερά, είναι ασυνήθιστο να εγκλωβίζονται τρεις υγιείς φάλαινες στην ίδια ακτογραμμή μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε.
Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί τι προκάλεσε τον εγκλωβισμό των φαλαινών, ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες υποψιάζονται ότι τα περιστατικά συνδέονταν με το SW Cook, ένα πλοίο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοιχτά της Κέρκυρας.
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την Ελληνική τάφρο και το αρχιπέλαγος του Ιονίου Πελάγους, που έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές περιοχές θαλάσσιων θηλαστικών.
Η σεισμική έρευνα είναι μια μέθοδος εξερεύνησης και εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τη συνεχή ανατίναξη του πυθμένα της θάλασσας για τη χαρτογράφηση των ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται εκεί.
Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 ντεσιμπέλ. Η επίδραση αυτών των επιπέδων ήχου στα θαλάσσια θηλαστικά είναι «σαν μια βόμβα που εκρήγνυται επανειλημμένα στο σπίτι τους κάθε 10 δευτερόλεπτα - ένα σπίτι από το οποίο δεν μπορούν να φύγουν», σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, National Resources Defense Council.
Η σχετική μελέτη έχει συνδέσει τις σεισμικές έρευνες με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στα θαλάσσια ζώα. Μεταξύ αυτών η βλάβη στην ακοή, δυσκολία στη σίτιση και παρεμβολές στην επικοινωνία. Στην περίπτωση των ραμφοφαλαινών, που κολυμπούν σε μεγάλο βάθος, μελέτες έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ των σεισμικών ερευνών και νόσησης σε διαδικασία αποσυμπίεσης.
Αυτά τα περιστατικά ήταν «πιθανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Nicolas Entrup, διευθυντής διεθνών σχέσεων στη μη κερδοσκοπική OceanCare.
«Πολλά περισσότερα ζώα, και όχι μόνο οι ραμφοφάλαινες, ενδεχομένως να έχουν πληγεί. Τα ζώα που εκτίθενται σε αυτόν τον έντονο ήχο μπορεί να πεθάνουν και να βυθιστούν στον πάτο της θάλασσας».
Τον περασμένο μήνα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με άλλες μη κερδοσκοπικές, έστειλαν επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας να σταματήσουν οι σεισμικές έρευνες μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία των περιστατικών αυτών.
Η Greenpeace έστειλε επίσης το πλοίο της, Rainbow Warrior III, για να παρακολουθεί το SW Cook.
Σύμφωνα με αναφορές, οι σεισμικές έρευνες σταμάτησαν μετά τα τρία συμβάντα με τις ραμφοφάλαινες και το SW Cook έχει πλέον φύγει από την Ελλάδα, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για το κλίμα στο WWF Ελλάς.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τις εγκλωβισμένες ραμφοφάλαινες διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησαν ερωτήσεις στη Βουλή για τα περιστατικά.
«Οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά γιατί ζούμε από τον τουρισμό και αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει την τοπική οικονομία», είπε ο Γιάννης Γαστεράτος, ένας τους συμμετέχοντες σε διαμαρτυρίες που ακολούθησαν στο νησί.
Το Ιόνιο Πέλαγος είναι βαθύ και τεκτονικά ενεργό, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε πιθανή εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ακόμη και αν εντοπιστούν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ελλάδα δεν θα είχε την υποδομή για να τα εκμεταλλευτεί μέχρι το 2030 περίπου, είπε ο Ιμπραήμ.
«Είναι τρελό να σκεφτόμαστε ακόμη και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων τόσο μακριά στο μέλλον. Είναι καταστροφικό από την άποψη του κλίματος και δεν έχει νόημα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού» , όπως τόνισε.
Η περιβαλλοντική εποπτεία στην Ελλάδα έχει «υποβαθμιστεί σοβαρά» τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο ίδιος. Το μόνο που απαιτείται για τις σεισμικές έρευνες είναι ένα περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, είπε, «το οποίο είναι ιδιωτικό, δεν απαιτεί έγκριση από το κράτος, καμία δημόσια διαβούλευση και το οποίο η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση να δημοσιεύσει».
Ο Κωστής Γριμάνης, εκπρόσωπος της Greenpeace Greece, χαρακτήρισε τις σεισμικές έρευνες «θανατική ποινή για πολλά θαλάσσια ζώα».
«Δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά για μια χώρα που χρησιμοποιεί τις γαλάζιες θάλασσές της για τουρισμό. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνουν στον πυθμένα της θάλασσας και πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες του Guardian