Κίνα: Η αυτοκρατορία «εξόρυξης» bitcoin απειλεί το περιβάλλον

Κίνα: Πώς η αυτοκρατορία «εξόρυξης» bitcoin απειλεί το περιβάλλον Facebook Twitter
EPA
0

Τα ενεργοβόρα «ορυχεία» bitcoin στην Κίνα, που υποστηρίζουν περίπου το 80% των παγκόσμιων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, ενδέχεται να υποσκάψουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Nature.

Τόσο το Bitcoin όσο και άλλα κρυπτονομίσματα, βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, η οποία αποτελεί μία κοινή βάση συναλλαγών με εισαγωγές που πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κρυπτογραφηθούν. Το δίκτυο συγκροτείται από «ορυχεία» που χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης για να επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές.

Περίπου το 40% των «ορυχείων» της Κίνας χρησιμοποιούν άνθρακα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα είναι τόσο ενεργοβόρες που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Πεκίνου για κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και τον στόχο η Κίνα να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature την Τρίτη, υποστηρίζεται ότι τα «ορυχεία» κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, εάν δεν ελεγχθούν, θα έχουν δημιουργήσει 130,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2024, μέγεθος που πλησιάζει αυτό των ετήσιων αερίων θερμοκηπίου της Ιταλίας ή της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την μελέτη, κινεζικές εταιρείες με πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα και εξοπλισμό είχαν υπό τον έλεγχό τους, έως τον Απρίλιο του 2020, το 78.89% της παγκόσμιας blockchain δραστηριότητας που αφορά τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με συγγραφέα της μελέτης η δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε τέτοια απειλή που ενδέχεται να υπονομεύσει την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών. Παράλληλα επισημαίνεται πως το Πεκίνο πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου για να εξασφαλίσει σταθερή παροχή από ανανεώσιμες πηγές και να δοθούν κίνητρα ώστε τα «ορυχεία» να μεταφερθούν σε περιοχές καθαρής ενέργειας.

Το 2021, η βιομηχανία «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων αναμένεται να χρησιμοποιήσει το 0,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιεί η Νορβηγία ανά έτος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σημειώνεται πως το bitcoin κατέγραψε τον Μάρτιο νέο ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 60.000 δολαρίων. Δεδομένης της κερδοφορίες η επιβολή φόρων άνθρακα δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τις «εξορύξεις».

Η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο κρυπτονομισμάτων το 2019 για να εμποδίσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η εξόρυξη επιτρέπεται. Οι πλούσιες σε άνθρακα περιοχές ασκούν πλέον πιέσεις καθώς αγωνίζονται για να περιορίσουν τις εκπομπές.

Τον περασμένο μήνα η Εσωτερική Μογγολία ανακοίνωσε τον τερματισμό της «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων έχω το τέλος του Απριλίου καθώς δεν κατάφερε να πετύχει τους ετήσιους στόχους ενεργειακής κατανάλωσης. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM