Κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού τα επόμενα 20 χρόνια στην Αγγλία

Κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού τα επόμενα 20 χρόνια στην Αγγλία Facebook Twitter
Κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού τα επόμενα 20 χρόνια στην Αγγλία (Guardian)
0

Περιοχές της Αγγλίας θα μπορούσαν να ξεμείνουν από νερό μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το ένα πέμπτο της καθημερινής παροχής νερού χάνεται λόγω διαρροών από τη συνεχιζόμενη αδράνεια των εταιρειών ύδρευσης, λένε Βρετανοί βουλευτές.

Η αρμόδια επιτροπή ανέφερε ότι οι φορείς ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν ενημερώνουν για τα προβλήματα διαρροών, προκαλούν ζημιά με απώλεια πάνω από 3 δισ. λίτρα νερού την ημέρα, γεγονός που είναι «εντελώς απαράδεκτο».

Η έκθεση της επιτροπής είναι καταδικαστική για τις εταιρείες ύδρευσης, οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν το 1989, κατηγορώντας τις ότι δεν σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των διαρροών τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η έκθεση ανέφερε: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε κάποια μέρη της χώρας να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Οι αρμόδιοι φορείς - το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο Ofwat έχουν αδρανήσει στη λήψη αποφάσεων και απαιτείται επείγουσα δράση, αν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστη παροχή νερού τα επόμενα χρόνια».

Η κριτική των βουλευτών για την απόδοση και την λειτουργία των εταιρειών ύδρευσης και των ρυθμιστικών αρχών, του Ofwat και του Οργανισμού Περιβάλλοντος, έρχεται μετά από έρευνα του Guardian που αποκάλυψε ότι οι εννέα ιδιωτικοποιημένες εταιρείες νερού στην Αγγλία απελευθέρωσαν ακατέργαστα λύματα σε ποτάμια μέσω αποχετεύσεων περισσότερες από 200.000 φορές το 2019.

«Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει ασκήσει δίωξη στο Thames Water επανειλημμένα για παραβίαση των όρων των αδειών του και για το γεγονός ότι επέτρεψε στα λύματα να εισχωρήσουν σε ποτάμια από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.», ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι δόθηκαν επιχορηγήσεις εταιρικής σχέσης έως 882.000 λίρες σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλους φορείς το 2020-21 για τη βελτίωση των αγωγών. 

Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι ο Οργανισμός Περιβάλλοντος θα πρέπει να εξετάσει εάν αυτό ήταν αρκετό για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδειξε έλλειψη ηγεσίας στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απειλούν την παροχή νερού.

Η Meg Hillier, πρόεδρος της επιτροπής, τόνισε χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς, σε αυτήν τη χώρα, να ανοίγει τη βρύση και να μην έχει υπάρχει αρκετό καθαρό, πόσιμο νερό, αλλά αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουμε τώρα. Η συνεχής αδράνεια από τις εταιρείες ύδρευσης σημαίνει ότι συνεχίζουμε να χάνουμε το ένα πέμπτο της καθημερινής μας παροχής από τις διαρροές.

Τα κενά λόγια σχετικά με τις δεσμεύσεις για το κλίμα θα μας οδηγήσουν στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια: δηλαδή στο πουθενά.

Η Defra (αρμόδιος φορέας) απέτυχε να ηγηθεί και οι εταιρείες ύδρευσης απέτυχαν να ενεργήσουν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη καθοδήγηση στις εταιρείες ύδρευσης σχετικά με το επίπεδο των επενδύσεων, που ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί η παροχή νερού έως το 2050, πιέζοντας παράλληλα για μείωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απώλεια των διαρροών, δηλαδή 3 δισεκ. λίτρα την ημέρα, είναι εντελώς απαράδεκτη. «Η διαρροή νερού είναι πλέον ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα».

Ανέφερε δε, ότι οι εταιρείες πρέπει να λογοδοτήσουν και να δημοσιοποιήσουν σχετικούς πίνακες από τον Δεκέμβριο του 2020 που δείχνουν την απόδοσή τους στην αντιμετώπιση της διαρροής έναντι των καθορισμένων στόχων.

Οι βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει επειγόντως ένα σχέδιο, με επαρκή χρηματοδότηση, για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM