Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους

Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους Facebook Twitter
0

Ο πληθυσμός των άγριων ταράνδων της Αρκτικής, γνωστών και ως καριμπού, έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Σε έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών Ερευνών για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον αρκτικό κύκλο, σημειώνεται ότι ο αριθμός των ταράνδων έχει μειωθεί από τα 5 εκατομμύρια στα 2,1. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μετεωρολογικά μοτίβα και οι αλλαγές στην βλάστηση μετατρέπουν την τούνδρα σε ένα πράσινο μεν αλλά όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον για τους ταράνδους.  Τα πιο ανησυχητικά προβλήματα καταγράφονται στην Αλάσκα και στον Καναδά, όπου ορισμένα από τα κοπάδια έχουν συρρικνωθεί κατά 90%. 

Ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Χάουαρντ Έπσταϊν, παρατηρεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. «Πέρα από την ανομβρία σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί και σε αλλαγή της χλωρίδας» ακόμα και στις περιοχές που η βλάστηση αυξάνεται, από το λιώσιμο των πάγων, εξηγεί.

Έτσι ο αρκτικός κύκλος μπορεί να «πρασινίζει» σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό δεν είναι για το καλό των ταράνδων: Οι λειχήνες που τρώνε τα καριμπού είναι πολύ χαμηλή βλάστηση και η υψηλότερη θερμοκρασία οδηγεί σε υψηλότερη βλάστηση που εξαφανίζει την τροφή τους. 

«Θερμότερα κλίματα σημαίνει και περισσότερα έντομα στην Αρκτική», λέει ο Έπσταϊν. «Όπως λένε, μια καλή μέρα για τους ανθρώπους είναι μία κακή μέρα για τα καριμπού»

«Η ζέστη σε συνδυασμό με την απουσία δυνατών ανέμων ευνοεί τα έντομα, προκαλώντας προβλήματα στους ταράνδους που ξοδεύουν πάρα πολύ ενέργεια για να τα διώξουν από πάνω τους ή να βρουν ένα μέρος να κρυφτούν». 


Ακόμα και οι βροχές είναι πρόβλημα: Όταν το νερό πέφτει πάνω στο χιονισμένο έδαφος δημιουργεί ένα σκληρό, παγωμένο στρώμα που καλύπτει την τούνδρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τάρανδοι να μην μπορούν να σπρώξουν με την μύτη τους το χιόνι και να τραφούν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε «αχαρτογράφητα νερά» το οικοσύστημα, με απρόβλεπτες αλλά οπωσδήποτε δυσμενείς συνέπειες για τα καριμπού. 


Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM