Κογιότ, ρακούν, ελάφια: Τα άγρια θηλαστικά του Μανχάταν

Κογιότ, ρακούν, ελάφια: Τα άγρια θηλαστικά του Μανχάταν Facebook Twitter
0

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένα βίντεο με κογιότ που περιφερόταν αμέριμνο στην ανατολική πλευρά του χιονισμένου Σέντραλ Παρκ, κατέλαβε εξαπίνης την Αμερική. 

Παρότι το κογιότ έμοιαζε εντελώς παράταιρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα δεν ήταν το μόνο που καταγραφόταν στο Μανχάταν. Κογιότ είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Άπερ Ιστ Σάιντ, καθώς και σε πάρκα στο βόρειο μέρος του δημοτικού διαμερίσματος, αλλά και σε περιοχές του Κουίνς, του Στάτεν Άιλαντ και του Μπρονξ. 

Στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τα θηλαστικά της Νέας Υόρκης, ερευνητές εγκατέστησαν προσφάτως κάμερες-παγίδες που ενεργοποιούνται με την κίνηση, σε 31 πάρκα της Νέας Υόρκης, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της καταγραφής τους αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Ecology and Evolution.

Κάποια από αυτά, γάτες, σκίουροι, ρακούν, ήταν κοινότατα σε κάθε πάρκο. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους λόγους που ίσως προσέλκυαν τα ζώα αυτά σε διαφορετικά πάρκα. Διαπίστωσαν πως τα μεγαλύτερα πάρκα συνήθως προσέλκυαν περισσότερα είδη ενώ περιοχές πιο «φυσικές», δηλαδή με τη μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση, υψηλότερο αριθμό διαφορετικών ειδών. 

Συνολικά κατέγραψαν τουλάχιστον 15 διαφορετικά θηλαστικά -μεταξύ αυτών, οικόσιτους σκύλους και γάτους, αλλά και ανθρώπους- συμπεριλαμβανομένων κάποιων άγριων, ασυνήθιστων στη μεγάλη πόλη, ειδών -όπως σκίουρους και λαγούς. 

Κάποια από αυτά τα άγρια είδη, όπως ρακούν, ασβοί και οπόσουμ, προτιμούσαν τις σκιές της πόλης, από τα ανοιχτά πεδία. Ενώ οι πιο απρόσμενοι «Νεοϋορκέζοι» όπως τα κογιότ, οι κόκκινες αλεπούδες, ή τα ελάφια, εμφανίζονταν πιο σπάνια, με τις κάμερες-παγίδες να καταγράφουν ακόμη κι ένα μινκ σε πάρκο του Μανχάταν. 

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η Νέα Υόρκη ίσως είναι αρκετά αστικοποιημένη για άλλα θηλαστικά, όπως μαύρες αρκούδες και λύγκες, που ζουν σε άλλες περιοχές της πολιτείας. 

«Παρότι η αστικοποίηση γενικώς βλάπτει τη βιοποικιλότητα, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν χώροι πρασίνουν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης όπου η ποικιλία θηλαστικών ηταν υψηλή» σημειώνουν στην έκθεσή τους. 

«Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει η δυνατότητα να καταστούν οι πόλεις πιο κατάλληλες ως ενδιαιτήματα για πολλά είδη θηλαστικών» προσθέτουν. 

Με πληροφορίες από Independent 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM