Τον περασμένο Φεβρουάριο ένα βίντεο με κογιότ που περιφερόταν αμέριμνο στην ανατολική πλευρά του χιονισμένου Σέντραλ Παρκ, κατέλαβε εξαπίνης την Αμερική.
Παρότι το κογιότ έμοιαζε εντελώς παράταιρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα δεν ήταν το μόνο που καταγραφόταν στο Μανχάταν. Κογιότ είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Άπερ Ιστ Σάιντ, καθώς και σε πάρκα στο βόρειο μέρος του δημοτικού διαμερίσματος, αλλά και σε περιοχές του Κουίνς, του Στάτεν Άιλαντ και του Μπρονξ.
RARE SIGHTING: Coyotes have been reported to live in New York City for the last 30 years, but only one is reportedly known to live in Central Park. https://t.co/xQvfizoFDW pic.twitter.com/yFTnkxb4HX
— Eyewitness News (@ABC7NY) February 16, 2021
Στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τα θηλαστικά της Νέας Υόρκης, ερευνητές εγκατέστησαν προσφάτως κάμερες-παγίδες που ενεργοποιούνται με την κίνηση, σε 31 πάρκα της Νέας Υόρκης, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της καταγραφής τους αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Ecology and Evolution.
Κάποια από αυτά, γάτες, σκίουροι, ρακούν, ήταν κοινότατα σε κάθε πάρκο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους λόγους που ίσως προσέλκυαν τα ζώα αυτά σε διαφορετικά πάρκα. Διαπίστωσαν πως τα μεγαλύτερα πάρκα συνήθως προσέλκυαν περισσότερα είδη ενώ περιοχές πιο «φυσικές», δηλαδή με τη μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση, υψηλότερο αριθμό διαφορετικών ειδών.
Συνολικά κατέγραψαν τουλάχιστον 15 διαφορετικά θηλαστικά -μεταξύ αυτών, οικόσιτους σκύλους και γάτους, αλλά και ανθρώπους- συμπεριλαμβανομένων κάποιων άγριων, ασυνήθιστων στη μεγάλη πόλη, ειδών -όπως σκίουρους και λαγούς.
Κάποια από αυτά τα άγρια είδη, όπως ρακούν, ασβοί και οπόσουμ, προτιμούσαν τις σκιές της πόλης, από τα ανοιχτά πεδία. Ενώ οι πιο απρόσμενοι «Νεοϋορκέζοι» όπως τα κογιότ, οι κόκκινες αλεπούδες, ή τα ελάφια, εμφανίζονταν πιο σπάνια, με τις κάμερες-παγίδες να καταγράφουν ακόμη κι ένα μινκ σε πάρκο του Μανχάταν.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η Νέα Υόρκη ίσως είναι αρκετά αστικοποιημένη για άλλα θηλαστικά, όπως μαύρες αρκούδες και λύγκες, που ζουν σε άλλες περιοχές της πολιτείας.
«Παρότι η αστικοποίηση γενικώς βλάπτει τη βιοποικιλότητα, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν χώροι πρασίνουν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης όπου η ποικιλία θηλαστικών ηταν υψηλή» σημειώνουν στην έκθεσή τους.
«Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει η δυνατότητα να καταστούν οι πόλεις πιο κατάλληλες ως ενδιαιτήματα για πολλά είδη θηλαστικών» προσθέτουν.
Με πληροφορίες από Independent