Κρήτη: Ένας Σπιζαετός νεκρός από πυροβολισμό –«Περιβαλλοντικό έγκλημα»

Κρήτη: Νεαρός Σπιζαετός νεκρός από πυροβολισμό – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Περιβαλλοντικό έγκλημα Facebook Twitter
0

Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού και σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed, κατέληξε πριν λίγες ημέρες νεκρός από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας στην Κρήτη.

«Όπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, το προστατευόμενο και απειλούμενο με εξαφάνιση στη χώρα μας αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας, που κάνει λόγο για ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, «ο εντοπισμός του νεαρού Σπιζαετού κατέστη εφικτός χάρη στον δορυφορικό του πομπό που εξέπεμπε σήμα μετακίνησής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρουσία και οι κινήσεις του τη συγκεκριμένη ημέρα (10/09/2021) στη συγκεκριμένη περιοχή, κίνησε τις υποψίες της Ομάδας του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και οδήγησε τον Υπεύθυνο Τηλεμετρίας στο σημείο ακριβώς που κατέληξε το πουλί.

Κρήτη: Νεαρός Σπιζαετός νεκρός από πυροβολισμό – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Περιβαλλοντικό έγκλημα Facebook Twitter

Από το γεγονός ότι δίπλα στον Σπιζαετό βρέθηκε νεκρός και ένας Σφηκιάρης (επίσης προστατευόμενο είδος αετού), τον τρόπο κίνησης του αετού όπως καταγράφηκε από το σήμα του δορυφορικού του πομπού κατά τις τελευταίες ώρες πριν τον θάνατό του και τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών συνάγεται το συμπέρασμα ότι το ζώο πυροβολήθηκε την ώρα ακριβώς που είχε συλλάβει τον νεαρό Σφηκιάρη και τρεφόταν, ενώ ο θύτης φρόντισε να κρύψει το πτώμα του αετού μακρύτερα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Περισσότερα από 25 χρόνια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια και δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Κρήτη δεν στάθηκαν τελικά αρκετά για να πάμε, εν έτει 2021, ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά και κάποιοι θρασύδειλοι να μην πυροβολούν αετούς. Ενώ η καταγεγραμμένη μείωση των θανάτων των άγριων ζώων στο νησί από πυροβολισμό δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ήρθε το πρόσφατο περιστατικό να αποδείξει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τη φύση ιδιοκτησία τους και ότι πετάει απλά κινούμενο στόχο.

«Πρόκειται εμφανώς για άλλο ένα θρασύδειλο έγκλημα κατά της άγριας ζωής που καταγράφεται στο ιστορικό της Κρητικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που δεν διστάζει να θανατώσει έναν εμβληματικό συγκάτοικό της στο νησί, τον οποίον σε άλλες περιπτώσεις υμνεί με μαντινάδες και άλλες μορφές λαϊκής τέχνης.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση, ώστε να συλλεχθούν όλα τα πιθανά χρήσιμα στοιχεία (τύπος βλήματος, στίγματα από δορυφόρο και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Επιπλέον, το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού στην Ανατ. Μεσόγειο θα ενημερώσει, ως οφείλει, επισήμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ. Καλούμε όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο τηλ. 28920 23028. Η προστασία της φύσης της Κρήτης και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού είναι στο χέρι μας!» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM