Κρυμμένο φυτολόγιο ηλικίας 500 ετών αποκαλύπτει μυστικά για την κλιματική κρίση

Κρυμμένο φυτολόγιο ηλικίας 500 ετών αποκαλύπτει μυστικά για την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Πανεπιστήμιο της Μπολόνια
0

Ένα παλιό φυτολόγιο με λουλούδια από τις πλαγιές της Μπολόνια ηλικίας 500 ετών αποκωδικοποιεί τη γνώση για το πώς η κλιματική κρίση και η ανθρώπινη μετανάστευση αλλάζουν τα τοπία στη βόρεια Ιταλία.

Τα λουλούδια επιλέχθηκαν μεταξύ 1551 και 1586 από τον φυσιοδίφη της Αναγέννησης Ulisse Aldrovandi. Τα 5.000 κομμένα και αποξηραμένα φυτά αποτελούν μια από τις πλουσιότερες συλλογές της εποχής του και αποκαλύπτουν την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης.

Ο αρχικός σκοπός του Aldrovandi ήταν να αναγνωρίσει είδη φυτών και να κατανοήσει ποια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Σχεδόν μισή χιλιετία αργότερα, τα προσεκτικά διατηρημένα δείγματά του βοηθούν τους βοτανολόγους να τεκμηριώσουν τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί στα γύρω τοπία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη Βασιλική Εταιρεία.

Κατά την εποχή του Aldrovandi, οι λόφοι της Μπολόνια ήταν πλούσιοι σε είδη που απειλούνται ή ακόμη και έχουν εξαφανιστεί σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των ειδών έχει αυξηθεί από το 1500, αλλά η ποιότητα της χλωρίδας έχει μειωθεί, είπαν οι ερευνητές. 

Κρυμμένο φυτολόγιο ηλικίας 500 ετών αποκαλύπτει μυστικά για την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Η συλλογή του Aldrovandi αποτελείται από 15 βιβλία, το καθένα από τα οποία περιέχει έως και 580 δείγματα από λουλούδια και φύλλα. Η συλλογή περιλαμβάνει σημειώσεις για τη συχνότητα των ειδών, την αφθονία, την οικολογία, τις τοπικές ονομασίες και τις χρήσεις στη λαϊκή ιατρική. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το παλαιότερο παράδειγμα βοτανολόγου που περιέχει τόσο λεπτομερείς σημειώσεις. «Από ιστορική και επιστημονική προοπτική», γράφουν οι ερευνητές, «η σημασία του είναι ανεκτίμητη».

«Το φυτολόγιο του Aldrovandi διατηρεί τη μνήμη των πρώτων ενδείξεων ενός ριζικού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής χλωρίδας και οικοτόπων», αναφέρουν οι ειδικοί.

Την εποχή που δημιουργήθηκε η συλλογή, μόλις το 4% των λουλουδιών ήταν αμερικανικά είδη, τα οποία καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικούς ή βοτανικούς κήπους. Φυτά όπως το γλυκό πιπέρι και τα κολοκυθάκια εισήχθησαν χάρη στην πρώιμη εξερεύνηση στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Έκτοτε, έχει σημειωθεί μια αύξηση 1.000% στα μη ιθαγενή λουλούδια από την Αμερική, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη σημασία των αμερικανικών-ευρωπαϊκών εμπορικών οδών από την Αναγέννηση και μετά.

Κρυμμένο φυτολόγιο ηλικίας 500 ετών αποκαλύπτει μυστικά για την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ να δούμε μια τόσο ισχυρή διαφορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Fabrizio Buldrini από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Αυτές οι αυξήσεις είναι τρομακτικές, από ορισμένες απόψεις, γιατί είναι το ξεκάθαρο σημάδι της βαθιάς ανθρώπινης επίδρασης».

Η ομάδα του Buldrini συνέκρινε τη χλωρίδα που συνέλεξε ο Aldrovandi με τις συλλογές του Girolamo Cocconi (1883) και τα αρχεία που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Emilia-Romagna μεταξύ 1965 και 2021. Εξέτασαν τις πεδιάδες γύρω από τον ποταμό Πάδο και τους παραποτάμους του, όπου μπορούσαν να κάνουν συγκρίσεις στο σύνολο των δεδομένων.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης τα αποτελέσματα της «μικρής χρονικά εποχής των παγετώνων», η οποία επεκτάθηκε μέχρι τα μέσα του 1800.  Ο Aldrovandi βοήθησε ακόμα στη δημιουργία του βοτανικού κήπου της πόλης, ενός από τους πρώτους στην Ευρώπη. Μια σειρά από σημαντικές συλλογές δημιουργήθηκαν την εποχή του με τη Μπολόνια να γίνεται ένα «είδος κοιτίδας της σύγχρονης βοτανικής και βοτανολογίας».

Από τη δεκαετία του 1970, υπάρχει ένα έργο για τη χαρτογράφηση ολόκληρης της χλωρίδας της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με περισσότερες από 500.000 εγγραφές.

Συνολικά, η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία των αρχείων αποξηραμένων λουλουδιών, είπαν οι ερευνητές. Οι παγκόσμιες συλλογές περιέχουν 390 εκατομμύρια δείγματα, σύμφωνα με το Index Herbariorum.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM