«Λίγοι οι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για τη σωτηρία του πλανήτη» αποκαλύπτει έρευνα

«Λίγοι οι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για τη σωτηρία του πλανήτη» αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Οι πολίτες του κόσμου είναι ανήσυχοι για την κλιματική κρίση, όμως οι περισσότεροι θεωρούν πως ήδη κάνουν αρκετά σε σχέση με άλλους και λίγοι εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για την προστασία του πλανήτη, καταδεικνύει διεθνής έρευνα

«Η ευρεία ευαισθητοποίηση για τη σπουδαιότητα της κλιματικής κρίσης που αποτυπώνεται στη μελέτη αυτή, κάθε άλλο παρά συνδυάζεται με την ανάλογη προθυμία για δράση» παρατηρεί η έρευνα που διενεργήθηκε σε δέκα χώρες - μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία. 


Όπως σημειώνει ο Εμανουέλ Ριβιέρ (Emmanuel Rivière), διευθυντής της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar Public, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δημοσιοποίηθηκε μόλις, ώστε να συμπίπτει με τις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), περιέχει «διπλό μάθημα για τις κυβερνήσεις»

Αφενός, «(οι κυβερνήσεις) πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών» λέει ο Ριβιέρ, προσθέτοντας: «Όμως πρέπει επίσης να πείσουν τους πολίτες όχι μόνο για το ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα -αυτό έχει γίνει-, αλλά για το ποιες είναι οι λύσεις και πώς μπορούν να μοιραστούν οι ευθύνες». 

Η έρευνα διαπιστώνει πως το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική κρίση την κύρια περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, πριν την ατφοσφαιρική ρύπανση (την οποία θεωρεί κύρια το 39%), τις επιπτώσεις των απορριμμάτων (38%) και τις νέες ασθένεις (36%). 

Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την προσωπική τους δράση σε σχέση με άλλων -όπως κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μίντια- οι πολίτες απάντησαν πως θεωρούσαν εαυτούς πιο δεσμευμένους απέναντι στο περιβάλλον απ'ό,τι άλλοι στην κοινότητα, ή σε σχέση με θεσμούς και κυβερνήσεις. 

Συγκεκριμένα, το 36% αξιολόγησε εαυτόν ως «υψηλά δεσμευμένο» στην προστασία του πλανήτη, ενώ μόλις το 19% θεωρούσε ανάλογα υψηλή τη δέσμευση των τοπικών κυβερνήσεων. 


Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν χλιαροί στο να κάνουν οι ίδιοι περισσότερα για την προστασία του πλανήτη, επικαλούμενοι λογής λόγους. 


Οι περισσότεροι (76%) είπαν πως θα αποδέχονταν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες και ρυθμίσεις, αλλά κάτω από τους μισούς (46%) δήλωσαν πως δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να αλλάξουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους συνήθειες. 



Μόλις το 51% απάντησε πως οπωσδήποτε θα αναλάμβανε περαιτέρω μεμονωμένη δράση για το κλίμα και το 14% πως όχι. 
Οι ερωτηθέντες σε Πολωνία και Σιγκαπούρη (56%) ήταν οι πιο πρόθυμοι να δράσουν, ενώ οι λιγότερο πρόθυμοι απαντώνται σε Γερμανία (44%) και Ολλανδία (37%). 

Οι πιο κοινοί λόγοι που επικαλέστηκαν οι ερωτηθέντες, απαντώντας γιατί δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα για τον πλανήτη ήταν:

  • «Νιώθω περήφανος για όσα κάνω ήδη» (74%) 
  • «Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ειδικών για καλύτερες λύσεις» (72%) 
  • «Χρειάζομαι περισσότερους πόρους και εξοπλισμό από τις κρατικές αρχές» (69%
  • «Δεν αντέχω οικονομικά τέτοιες προσπάθειες» (60%)
  • «Δεν θεωρώ πως οι μεμονωμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα» (39%
  • «Πιστεύω πως οι περιβαλλοντικές απειλές είναι υπερτιμημένες» (35%) 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM