Η Κομισιόν εντείνει τις εργασίες της αναφορικά με το σχέδιο που αφορά στην επιστροφή των λύκων σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την περιπέτεια που είχε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την επίθεση λύκου στο άλογό της, διέταξε μια εις βάθος έρευνα στο ζήτημα της προστασίας των λύκων. Σήμερα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα φάση στις εργασίες της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την επιστροφή των λύκων.
Λύκοι σε χώρες της ΕΕ: Συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες
Η Επιτροπή σημειώνει ότι η επιστροφή του λύκου σε περιοχές της ΕΕ, από τις οποίες απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε συγκρούσεις με τις τοπικές αγροτικές και κυνηγετικές κοινότητες, ειδικά όπου τα μέτρα για την πρόληψη επιθέσεων στα ζώα δεν εφαρμόζονται ευρέως. Υπενθυμίζεται πως στη Σουηδία στις αρχές του χρόνου είχε αναφερθεί πως δεκάδες λύκοι επρόκειτο να θανατωθούν για «να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους»
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστεί πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους. Προτρέπω τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου χρειάζεται. Πράγματι, η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ τους επιτρέπει ήδη να το κάνουν».
Η Eyrvpa:ik;h Επιτροπή καλεί τις τοπικές κοινότητες, τους επιστήμονες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν ενημερωμένα δεδομένα έως τις 22 Σεπτεμβρίου για τον πληθυσμό των λύκων και τις επιπτώσεις του. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν την ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ενεργή από σήμερα το απόγευμα): [email protected].
Με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, για την εισαγωγή, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξίας, υπό το φως της εξέλιξης αυτού του είδους.
Αυτό θα συμπληρώσει τις τρέχουσες δυνατότητες για τις τοπικές και εθνικές αρχές με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ έτσι ώστε να αναλάβουν δράση όπου είναι απαραίτητο, καθώς και τη σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ που προβλέπεται για αυτά τα μέτρα, όπως περιγράφεται σε κοινή επιστολή που απέστειλαν ο Επίτροπος Σινκεβίτσιους και ο Επίτροπος Γουοζιεκόβσκι σε όλους τους yπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2021. Ορισμένα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη σημαντική μείωση των κινδύνων θήρευσης όταν εφαρμόζονται σωστά και προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζονται.
Λύκοι σε χώρες της ΕΕ: Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα
Η ανασκόπηση της Επιτροπής των επιστημονικών δεδομένων για τον λύκο στην ΕΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εις βάθος ανάλυσης που διεξάγει η Επιτροπή ως απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2022. Τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή άρχισε να συλλέγει δεδομένα από ομάδες εμπειρογνωμόνων και των βασικών ενδιαφερομένων, καθώς και των στοιχείων που αναφέρουν οι εθνικές αρχές βάσει της ισχύουσας ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να μην παρέχουν πλήρως επαρκή εικόνα ώστε η Επιτροπή να σχεδιάσει περαιτέρω ενέργειες και η Επιτροπή διευρύνει σήμερα αυτή τη διαβούλευση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ