Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΡΙΣΗ της πανδημίας κλόνισε την Ευρώπη και τον κόσμο, δοκίμασε τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας και απείλησε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η πανδημία θα θέσει στο περιθώριο και την εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία μας, την Πράσινη Συμφωνία. Μια συμφωνία που χαράζει τη μετάβαση προς την Πράσινη Ευρώπη με κεντρικό στόχο να καταστεί η Ευρώπη ως το 2050 η πρώτη ήπειρος στον κόσμο χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσα από έναν πολύ πειστικό οδικό χάρτη με σημαντικές επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρασινίσουν την οικονομία και θα αλλάξουν την κοινωνία. Πέρα από στόχους και αριθμούς, η Πράσινη Συμφωνία αφορά μια νέα ζωή, ένα νέο πρότυπο κοινωνίας για την καθημερινότητά μας, τις καταναλωτικές και διατροφικές μας συνήθειες.
Η πανδημία, που μας έπληξε συμμετρικά, δημιουργώντας όμως ασύμμετρες συνέπειες και προσδοκίες, έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις και αδυναμίες και κατέδειξε εμφατικά την ανάγκη λήψης γενναίων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρότεινε πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετατρέπουμε την τεράστια πρόκληση της οικονομικής επανεκκίνησης σε ευκαιρία, όχι μόνο στηρίζοντας την ανάκαμψη αλλά και επενδύοντας στο μέλλον μας. Στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Δίνοντας έμφαση στη στήριξη των χωρών και των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, με γνώμονα πάντα την προσαρμογή στις επιταγές της νέας οικονομίας.
Η πανδημία, που μας έπληξε συμμετρικά, δημιουργώντας όμως ασύμμετρες συνέπειες και προσδοκίες, έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις και αδυναμίες και κατέδειξε εμφατικά την ανάγκη λήψης γενναίων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης.
Αν τα ορυκτά καύσιμα, η άσφαλτος και το τσιμέντο ήταν το παρελθόν μας, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον είναι μια πράσινη, ανθεκτική και ψηφιακή οικονομία που θα διασφαλίζει βιώσιμες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και συγχρόνως το ότι θα είμαστε σε θέση να αντιδρούμε άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες προκλήσεις, όπως η σημερινή κρίση.
Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2021-2027, με πόρους πάνω από 1 τρισ. ευρώ, του οποίου το 25% προορίζεται για δράσεις υπέρ του κλίματος, παραμένει το θεμέλιο της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής ανάκαμψης. Με τα επιπλέον 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποστηρίξουμε ακόμη πιο ενεργά τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Μεταξύ άλλων, προωθούμε ένα μαζικό κύμα ανακαίνισης των κτιρίων και των συμβατικών υποδομών μας και λαμβάνουμε μέτρα για μια πιο κυκλική οικονομία και κυρίως για περισσότερες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Προωθούμε, επίσης, αποφασιστικά τη σταδιακή εκτέλεση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της αιολικής και της ηλιακής, και δρομολογούμε την εκκίνηση μιας καθαρής οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Προωθούμε ακόμη καθαρότερες μεταφορές και εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός εκατομμυρίου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και προωθούμε την «πράσινη» κινητικότητα στους δρόμους μας, στις πόλεις και στην περιφέρεια.
Τέλος, η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των φυσικών οικοσυστημάτων αποτελεί, επίσης, κλειδί για την υγεία και τη συλλογική ευημερία μας. Μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας και να αποτρέψει την εμφάνιση και τη διάδοση μελλοντικών ιών. Να μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει. Με περισσότερους διαθέσιμους πόρους και τη στοχευμένη κατανομή τους θα πετύχουμε τη μετάβαση προς μια «πράσινη» Ευρώπη. Εγγυητής ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 100 δισ. ευρώ.
Σήμερα, την ημέρα που γιορτάζουμε το περιβάλλον ως κοινή κληρονομιά που πρέπει να παραδώσουμε άθικτη στις νεότερες γενιές, είναι η στιγμή να διαβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας και τον στρατηγικό μας στόχο: να κάνουμε κάθε περιοχή, κάθε Ευρωπαίο πολίτη, αναπόσπαστο μέρος της πράσινης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με δικαιοσύνη και συνοχή.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO