Μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους, παρακολουθώντας άλλες

Μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους, παρακολουθώντας άλλες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι βομβίνοι- είδος άγριας μέλισσας- μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας τους πιο «έμπειρους», διαπίστωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. 

Ειδικοί από το Queen Mary University εκπαίδευσαν εκπροσώπους αυτού του είδους άγριας μέλισσας να ανοίγουν ένα κουτί, κάτι που απαιτούσε επίλυση «γρίφου», μέσα στο οποίο υπήρχε ζάχαρη, ως επιβράβευση. 

Μετά, αυτές οι μέλισσες μετέφεραν τη συγκεκριμένη γνώση σε άλλες στις αποικίες τους, παρατήρησαν οι επιστήμονες, διαπιστώνοντας πως η «κοινωνική μάθηση» μπορεί να επηρεάζει περισσότερο από ό,τι φαντάζονταν τη συμπεριφορά του είδους. 

Για να διενεργήσουν τη μελέτη, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα κουτί που για να το ανοίξουν οι μέλισσες έπρεπε να περιστρέψουν το καπάκι, ώστε να φτάσουν στο διάλυμα ζάχαρης που περιείχε. Αν πίεζαν μια κόκκινη προεξοχή, μπορούσαν να περιστρέψουν το καπάκι δεξιόστροφα και αν πατούσαν μια μπλε, η περιστροφή γινόταν αριστερόστροφα. 

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν άγριες μέλισσες να χρησιμοποιούν μία από αυτές τις μεθόδους για να ανοίξουν το καπάκι, ενώ άλλες παρατηρούσαν. Μετά, όταν οι μέλισσες παρατηρητές έρχονταν αντιμέτωπες με τον γρίφο, στο 98% των περιπτώσεων χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο που είχαν δει, ακόμη κι αν είχαν ανακαλύψει τον άλλο τρόπο. 

Στην ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι βομβίνοι παρατηρητές άνοιγαν περισσότερα κουτιά σε σύγκριση με άλλες άγριες μέλισσες. Αυτό δείχνει πως έμαθαν τη συμπεριφορά κοινωνικά, αντί να ανακαλύψουν οι ίδιες τη λύση, επεσήμαναν οι επιστήμονες. 

Η δρ. Άλις Μπρίτζες, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε ότι στη φύση δεν είχε διαπιστωθεί ότι αυτό το είδος επεδείκνυε «φαινόμενα που μοιάζουν με κουλτούρα». «Όμως, στα πειράματά μας, είδαμε την εξάπλωση και διατήρηση μιας “τάσης” συμπεριφοράς σε ομάδες μελισσών, παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε πρωτεύοντα και πτηνά», συμπλήρωσε. 

Σε άλλα πειράματα, στα οποία οι μέλισσες επίδειξης της μπλε και της κόκκινης μεθόδου απελευθερώθηκαν στις ίδιες ομάδες, διαπιστώθηκε πως οι βομβίνοι παρατηρητές αρχικά έμαθαν να χρησιμοποιούν και τις δύο μεθόδους, αλλά τελικά ανέπτυξαν προτίμηση σε μία από αυτές, η οποία στη συνέχεια κυριάρχησε στην αποικία. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Περιβάλλον / Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Εκτιμάται πως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM