Η ανθρωπότητα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες για ακραίες θερμοκρασίες που ίσως πλήξουν τον πλανήτη γρηγορότερα και σκληρότερα απ'ό,τι προβλεπόταν έως τώρα, προειδοποιεί ομάδα κορυφαίων κλιματολόγων, με αφορμή το πρωτοφανές κύμα καύσωνα σε Καναδά και ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε Βρετανική Κολομβία, πολιτεία της Ουάσινγκτον, Πόρτλαντ και Όρεγκον ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 5 βαθμούς Κελσίου το ήδη καταγραφέν ρεκόρ, άνοδος που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πριν από δύο εβδομάδες θα εθεωρείτο ανέφικτη.
Η πρώτη ανάλυση του κύματος ακραίων θερμοκρασιών διαπίστωνε πως η ανθρωπογενής αλλαγή κλίματος έκανε τα ακραία επεισόδια ζέστης τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανά.
Οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο κινούνται ολοένα και πιο ανοδικά, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι επιστήμονες εδώ και καιρό προειδοποιούν πως τα ρεκόρ ζέστης θα καταρρίπτονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα.
Ωστόσο, σε νέα μελέτη διαπιστώνεται πως τα τελευταία ακραία θερμά επεισόδια ξεπέρασαν ακόμη και τα χειρότερα σενάρια των κλιματικών μοντέλων.
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν την αντίληψή τους για τα κύματα καύσωνα, μη αποκλείοντας πλέον την πιθανότητα θερμού πλήγματος κι άλλων περιοχών του πλανήτη - μεταξύ αυτών και η Βρετανία.
«Πρόκειται για τη μεταλύτερη άνοδο που έχω δει ποτέ στα αρχεία» ανέφερε η δρ Φριντερίκε Ότο, κλιματολόγος, αναπληρωτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου περιβαλλοντικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο της Οξφόδρης και μια από τους συγγραφείς της νέας μελέτης: «Οπωσδήποτε δεν περιμένουμε να συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν τα κύματα καύσωνα ... και γι'αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε αναλόγως».
Άλλος ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Γκέερτ Γιαν βαν Όλντενμποργκ του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Ολλανδίας τόνισε πως, μέχρι πέρυσι, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, υπήρχε ένα ανώτατο όριο στους καύσωνες, σχεδόν διπλής ταχύτητας απ'όσο κινούντο οι γενικές παγκόσμιες τιμές θερμότητας.
«Νομίζαμε πως ξέραμε τι συνέβαινε. Τότε ήρθε ο καύσωνας αυτός που ήταν μακράν χειρότερος από το ανώτατο όριο που είχαμε θέσει. Αυτό μας εξέπληξε και μας κλόνισε. Τώρα, είμαστε πολύ λιγότερο βέβαιοι για τους καύσωνες απ'ό,τι ήμασταν προ δύο εβδομάδων. Ανησυχούμε πλέον για την πιθανότητα πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, απλώς δεν το γνωρίζουμε ακόμα» εξηγεί ο ίδιος.
To πρωτοφανούς έντασης κύμα καύσωνα σε Καναδά και βορειοδυτικές ΗΠΑ, με τον υδράργυρο να φτάνει σε τιμή - ρεκόρ 49,5 βαθμών στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας -που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Βρετανία- προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό. Τουλάχιστον 500 θάνατοι συνδέθηκαν με τη ζέστη που επίσης προκάλεσε δασικές φωτιές, λιώσιμο πάγων, διακοπές ρεύματος, ακόμη και υποχώρηση οδοστρωμάτων.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως ανάλογες τέτοιες κλιματικές κρίσεις μπορούν να εντοπιστούν και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου, ιδίως στην υπο-Σαχάρια Αφρική που δεν διαθέτει πολλούς σταθμούς παρακολούθησης ούτε προσελκύει τη δέουσα δημοσιογραφική προσοχή.
Επιπλέον, μέρη της Σιβηρίας και του Πακιστάν κατέγραψαν προσφάτως ασυνήθιστα έντονους καύσωνες. Τον περασμένο μήνα δε, Ελσίνκι, Μόσχα και Εσθονία βίωσαν τον πιο καυτό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Με πληροφορίες από Guardian