«Νυχτερινά Νέφη»: Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της κεντρικής Ευρώπης

«Νυχτερινά Νέφη»: Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της κεντρικής Ευρώπης Facebook Twitter
0

Εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα όμορφα νέφη Noctilucent την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 κατά το θερινό ηλιοστάσιο.

Τα περίφημα «νυχτερινά νέφη» αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τον ουρανό της Κεντρικής Ευρώπης χωρίς να επηρεάζουν τον καιρό κοντά στο έδαφος, όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι ορατά το καλοκαίρι μετά τη δύση του ήλιου κυρίως βορειότερα από το γεωγραφικό πλάτος 55°N (αντίστοιχα πλάτη για το Νότιο Ημισφαίριο) αλλά στις 21 Ιουνίου αναφορές έδειχναν φωτογραφίες των νεφών έως την Κεντρική Σερβία, περίπου 43°N - κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Το λυκόφως κατά το θερινό ηλιοστάσιο διαρκεί περίπου 1 ώρα στην Βόρεια Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του οποίου τα Νυχτερινά Νέφη είναι επίσης ορατά σε αποχρώσεις του μπλε και αργυρού χρώματος, και πιο σπάνια έχουν αποχρώσεις του κόκκινου και πορτοκαλί. Η «βάση» τους είναι σε ύψος 70 με 80 χιλιομέτρων και η κατακόρυφη έκτασή τους είναι μικρότερη από ένα χιλιόμετρο.

View this post on Instagram

A post shared by Jens Ernst Foto (@jens.ernst) on

View this post on Instagram

A post shared by Łukasz Żak (@lukaszzak) on

 

«Νυχτερινά Νέφη»: Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της κεντρικής Ευρώπης Facebook Twitter

  

Πώς δημιουργούνται τα Νυχτερινά Νέφη;

Τα Νυχτερινά Νέφη είναι σπάνιοι σχηματισμοί κρυστάλλων πάγου στην Μεσόσφαιρα, πιο ψηλά από την Στρατόσφαιρα όπου επίσης τα νέφη είναι σπάνια. Όπως τα νέφη στην Τροπόσφαιρα, το στρώμα της ατμόσφαιρας όπου εκδηλώνονται σχεδόν το σύνολο των καιρικών φαινομένων, έτσι και στην Μεσόσφαιρα τα Νυχτερινά Νέφη για να δημιουργηθούν χρειάζονται υδρατμούς, στερεά σωματίδια που ονομάζονται πυρήνες συμπύκνωσης, και χαμηλές θερμοκρασίες.

«Νυχτερινά Νέφη»: Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της κεντρικής Ευρώπης Facebook Twitter
View this post on Instagram

A post shared by Oane Hoekstra (@oanemation) on

View this post on Instagram

A post shared by Wolfgang Reichenbächer (@reichenbaecher_photography) on

Οι υδρατμοί ως αέριο στην Μεσόσφαιρα βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις και υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες για το πώς μεταφέρονται ή δημιουργούνται σε αυτό το ύψος. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα αυτών των καταιγίδων, άρα και δυνητικά τη μεταφορά των υδρατμών και άλλων αερίων σε ανώτερα στρώματα.

Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες πάντως είναι ότι είτε οι υδρατμοί προέρχονται από μικροσκοπικούς μετεωρίτες ή από εκρήξεις ηφαιστείων. Δυστυχώς στη χώρα μας είναι σχεδόν αδύνατον να παρατηρήσουμε τα Νυχτερινά Νέφη, αλλά κρατήστε το βλέμμα σας ψηλά στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και μπορεί να είστε οι πρώτοι παρατηρητές Νυχτερινών Νεφών στην Ελλάδα!

View this post on Instagram

A post shared by • Danny Jones ✌?️ • (@dannyjones1992) on

 

Με πληροφορίες από meteo.gr

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία

Απαιτείται επειγόντως δράση για να σωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές –και ο ίδιος ο πολιτισμός–, λέει ανώτερο στέλεχος της Allianz
LIFO NEWSROOM
Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM