Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, στην Αφρική υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο να απειληθούν και οι σπάνιοι γορίλες.
Ο εθνικός δρυμός Virunga του Κονγκό, που φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των ορεινών γορίλων στον κόσμο, περιορίζει τους επισκέπτες μέχρι την 1η Ιουνίου, επικαλούμενος «συμβουλές επιστημονικών εμπειρογνωμόνων που δείχνουν ότι πρωτεύοντα, όπως και ο ορεινός γορίλας, είναι πιθανόν ευάλωτα σε επιπλοκές που οφείλονται στον ιό COVID-19».
Η γειτονική Ρουάντα διακόπτει επίσης προσωρινά τις δραστηριότητες τουρισμού και έρευνας, σε τρία εθνικά πάρκα που φιλοξενούν πρωτεύοντα, όπως γορίλες και χιμπατζήδες.
Οι γορίλες αυτοί είναι ευάλωτοι σε ορισμένες αναπνευστικές ασθένειες που προσβάλλουν τους ανθρώπους. Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να σκοτώσει έναν γορίλα, σύμφωνα με το WWF. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τουρίστες που επισκέπτονται μέρη όπου ζουν γορίλες δεν επιτρέπεται κανονικά να πλησιάσουν πολύ.
Περίπου 1.000 γορίλες ζουν σε προστατευόμενες περιοχές στο Κονγκό, την Ουγκάντα και τη Ρουάντα, περιοχές για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Αλλά, η πανδημία οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα. Η απόφαση του εθνικού πάρκου Virunga έχει την έγκριση των οικολογικών φορέων της περιοχής.
Η Paula Kahumbu, CEO της ομάδας προστασίας WildlifeDirect που εδρεύει στην Κένυα, δήλωσε στο Associated Press ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ορεινών γορίλων , επειδή τόσο λίγοι έχουν απομείνει στην άγρια φύση». «Γνωρίζουμε ότι οι γορίλες είναι πολύ ευαίσθητοι στις ανθρώπινες ασθένειες. Αν κάποιος έχει γρίπη, δεν επιτρέπεται να πάει να δει τους γορίλες. Με τον κορονοϊό που μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην εκδηλώνεται με συμπτώματα το να συνεχιστούν οι επαφές είναι κάτι που θα τους έθετε σε κίνδυνο».
Ο συνολικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, αλλά η οργάνωση Dian Fossey δηλώνει πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ανθρώπους στη Ρουάντα και πως όλοι οι εργαζόμενοι τους λαμβάνουν μέτρα όταν είναι να έλθουν σε επαφή με γορίλες.
Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων της Ουάσιγκτον γίνονται επίσης έρευνες για να διαπιστωθεί αν αποτελεί απειλή για γορίλες και πιθήκους ο κορωνοϊός, χωρίς για την ώρα να υπάρχει μια τέτοια ένδειξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ulada Gladys Kalema-Zikusoka με διαφύλαξη μέσω της δημόσιας υγείας, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από την ομάδα της και το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία των γορίλων από τους ανθρώπους δεν είναι αποτελεσματικά στην πράξη. Ο κανόνας για τη διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης «σπάει» σχεδόν κάθε φορά που μια ομάδα επισκεπτών, τους συναντά.
Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί στενή αλληλεπίδραση, ένα μέτρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την ασφάλεια απαιτεί από τους τουρίστες να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή. Η Ουγκάντα δεν ανακοίνωσε διακοπή του τουρισμού σε σημεία όπου ζουν γορίλες, αν και η τουριστική κίνηση από την Ευρώπη μειώθηκε αισθητά.
Ο πληθυσμός των ορεινών γορίλων της περιοχής, ένα είδος που θεωρείται απειλούμενο, μειώθηκε απότομα τον περασμένο αιώνα εξαιτίας της λαθροθηρίας και ασθενειών.
Με πληροφορίες από Αssociated Press
σχόλια