Οι γέφυρες που σώζουν εκατομμύρια ζώα από θάνατο - Τώρα και η Σουηδία υιοθετεί αυτή τη λύση

Οι γέφυρες που σώζουν εκατομμύρια ζώα από θάνατο - Τώρα και η Σουηδία υιοθετεί αυτή τη λύση Facebook Twitter
Η γέφυρα άγριας ζωής στο Εθνικό Πάρκο Banff στην Αλμπέρτα του Καναδά
0

Κάθε Απρίλιο, οι διακοπές κυκλοφορίας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σουηδίας είναι συχνές καθώς εκατοντάδες τάρανδοι που επιβλέπονται από ντόπιους βοσκούς Sami, διασχίζουν την άσφαλτο ξεκινώντας το ταξίδι τους δυτικά προς τα βουνά μετά από ένα χειμώνα στο φαράγγι κοντά στην πόλη Umeå.

Καθώς ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Σουηδίας έχει γίνει πιο πολυσύχναστος, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε διασταυρώσεις, ειδικά εάν οι αρχές δεν φτάσουν εγκαίρως για να κλείσουν τον δρόμο. Μερικές φορές οι οδηγοί προσπαθούν να προσπεράσουν τα κοπάδια ταράνδων και τρομάζουν τα ζώα τα οποία προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς οι Sami μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Αυτή την εβδομάδα, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν δώδεκα οδογέφυρες ταράνδων για να βοηθήσουν τις μετακινήσεις αυτές και να επιτρέψουν στα κοπάδια ταράνδων να φτάσουν πιο εύκολα και με ασφάλεια στα πεδία βοσκής. Οι αρχές ελπίζουν πως με το έργο αυτό οι διασταυρώσεις θα επιτρέψουν στους κτηνοτρόφους να βρίσκουν νέα εδάφη βοσκής και να ανακουφίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όμως ελπίζουν πως οι γέφυρες θα είναι χρήσιμες και για άλλα ζώα όπως λύγκες και άλκες που θα μπορούν να μετακινούνται στο φυσικό τοπίο χωρίς να βρίσκονται στο δρόμο. 

Οι γέφυρες που σώζουν εκατομμύρια ζώα από θάνατο - Τώρα και η Σουηδία υιοθετεί αυτή τη λύση Facebook Twitter
Χιλιάδες τάρανδοι θα έχουν σύντομα ασφαλές πέρασμα στα βοσκοτόπια που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος στην πρώτη ανακαίνιση πάνω από τον αυτοκινητόδρομο Ε4 βόρεια της πόλης Umeå, ανέφερε ο Vetenskapsradion. Αυτός ο αυτοκινητόδρομος πρέπει τώρα να κλείνει εντελώς κάθε φορά που ένα κοπάδι προσπαθεί να διασχίσει την περιοχή.


«Τα ζώα που θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτό το σύστημα είναι μεγάλα θηλαστικά», λέει ο Per Sandström, οικολόγος τοπίου του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών Σουηδίας, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ βοηθώντας στη δημιουργία οικολογικών διαδρόμων στη Μοντάνα για τις γκρίζες αρκούδες.

Γέφυρες άγριας ζωής σε όλο τον κόσμο

Οι γέφυρες άγριας ζωής είναι μια λύση που υιοθετείται όλο και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, έχουν χρησιμοποιηθεί υπόγειες διαβάσεις για να προστατεύουν τους ιαγουάρους από την κυκλοφορία. Οι φυσικές γέφυρες με κουβούκλιο στο Περουβιανό Αμαζόνιο βοήθησαν πιθήκους και διάφορα άλλα ζώα να περάσουν πάνω από τους αγωγούς φυσικού αερίου. Στο νησί των Χριστουγέννων, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες πάνω από δρόμους για να επιτρέπουν σε εκατομμύρια κόκκινα καβούρια να περνάνε από το δάσος στις παραλίες κατά την ετήσια μετανάστευσή τους.

Πιστεύεται ότι οι γέφυρες άγριας φύσης βοηθούν στην αποτροπή δισεκατομμυρίων θανάτων ζώων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους σε όλο τον κόσμο και «εξουδετερώνουν» τις ακούσιες συνέπειες της ανθρώπινης υποδομής. Η λύση αυτή δεν είναι καινούργια καθώς η πρώτη τέτοια γέφυρα κατασκευάστηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950 και το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι ήταν κάτι που έγινε αντιληπτό από νωρίς. 

Στη νότια Καλιφόρνια, υπήρχαν ενδείξεις διαταραχών της αναπαραγωγής στα ορεινά λιοντάρια της Σάντα Μόνικα, επειδή οι πολυσύχναστοι αυτοκινητόδρομοι γύρω από το Λος Άντζελες απομονώσαν πληθυσμούς με χαμηλή γενετική ποικιλομορφία. Για να σωθεί ο πληθυσμός των ορεινών λιονταριών από την τοπική εξαφάνιση, προγραμματίζεται η δημιουργία μιας γέφυρας κόστους 87 εκατομμυρίων δολαρίων πάνω από τον αυτοκινητόδρομο 101 βόρεια του Λος Άντζελες, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Οι γέφυρες που σώζουν εκατομμύρια ζώα από θάνατο - Τώρα και η Σουηδία υιοθετεί αυτή τη λύση Facebook Twitter
Μια γέφυρα άγριας ζωής στο Σαν Αντόνιο

«Όταν ο βιότοπος είναι απομονωμένος, μπορούμε να επηρεάσουμε μεμονωμένα ζώα όπου μπορεί να μην μπορούν να βρουν νερό ή τροφή. Μπορούμε επίσης να επηρεάσουμε τη γενετική ποικιλομορφία των πληθυσμών», λέει ο Mark Benson, μέλος της ομάδας συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής για τις λίμνες Louise, Yoho και Kootenay στο Parks Canada.

Η ομάδα του έχει επιβλέψει μία από τις πιο επιτυχημένες χρήσεις γεφυρών άγριας ζωής στον κόσμο στο εθνικό πάρκο Banff, στην Αλμπέρτα, εγκαθιστώντας υπόγειες διαβάσεις στην εθνική οδό Trans-Canada. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η περίφραξη εκτός δρόμου και η εγκατάσταση περασμάτων άγριας ζωής διατηρούσε υψηλή γενετική ποικιλομορφία σε πληθυσμούς μαύρων και γκρίζων αρκούδων και πως τα οφέλη ήταν διπλά καθώς μειώθηκαν αισθητά τα τροχαία από συγκρούσεις οχημάτων με ζώα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Την ίδια ώρα, η εθνική οδός Αγγλίας κατασκευάζει όλο και περισσότερο γέφυρες άγριας φύσης ως μέρος σχεδίων σε ολόκληρη τη χώρα ενώ και η Ολλανδία έχει ήδη υιοθετήσει ανάλογα πρότζεκτς για να βοηθήσει στην μετακίνηση των άγριων ζώων όπου στο φυσικό τους περιβάλλον υπάρχουν παρεμβάσεις από ανθρώπινους φραγμούς.

Με πληροφορίες από Guardian/ Εcowatch

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ