Πριν από λίγες ημέρες μία θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε σε μια παραλία στην Kalba, μια πόλη στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Κάποτε παρθένα περιοχή, η ακτή των μαγκρόβων δέντρων είναι τώρα βρώμικη από σωρούς σκουπιδιών που καταλήγουν εκεί, από τις κοντινές χωματερές. Διάσπαρτες στην ακτή υπάρχουν πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, καπάκια μπουκαλιών και πολύ συχνά, νεκρές χελώνες.
Αρχικά, ο Fadi Yaghmour, ειδικός στη θαλάσσια ζωή, που εξέτασε περίπου 200 χελώνες για την πρώτη έρευνα σχετικά με το θέμα στη Μέση Ανατολή, έβγαλε από τα κουφάρια του διάφορα υλικά: από ράμφη καλαμαριών μέχρι στρείδια.
Αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι άλλος ήταν ο ένοχος για τον θάνατο των ζώων. Μπαλόνια και πλαστικά ήταν μερικά από τα τελευταία πράγματα που είχε καταναλώσει η πρώτη νεκρή χελώνα που εξέτασε.
«Μάλλον ήταν υποσιτισμένη», είπε στο Associated Press. Το πλαστικό φράζει το εντερικό σύστημα των χελωνών, και μπορεί να τις κάνει να λιμοκτονήσουν, όπως τόνισε.
Η χελώνα που εντοπίστηκε, είναι μία από τις 64 που ανασύρθηκαν από τις ακτές του Kalba και του Khor Fakkan, στο ευρύτερο εμιράτο του Sharjah, και οι οποίες αναμένεται να ερευνηθούν στο εργαστήριο του Yaghmour.
Η ομάδα ερευνητών του δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο Marine Pollution Bulletin με σκοπό να τεκμηριώσει τη ζημιά και τον κίνδυνο από τα πεταμένα πλαστικά, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το πλαστικό πνίγει ζώα, όχι μόνο θαλάσσιες χελώνες αλλά φάλαινες, πουλιά και κάθε είδους θαλάσσια ζωή.
Το εκπληκτικό ποσοστό του 75% όλων των νεκρών χελωνών και το 57% όλων των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Sharjah είχαν φάει θαλάσσια υπολείμματα, μεταξύ των οποίων πλαστικές σακούλες, καπάκια από μπουκάλια, σχοινιά και δίχτυα ψαρέματος, όπως διαπίστωσε η μελέτη.
Παλαιότερη μελέτη, του 1985, η μόνη άλλη έρευνα από την περιοχή, είχε διαπιστώσει ότι καμία από τις χελώνες που μελετήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν δεν είχε καταναλώσει πλαστικό.
«Όταν η πλειονότητα των θαλάσσιων χελωνών έχουν πλαστικά στο σώμα τους, ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό πρόβλημα», είπε ο Yaghmour. «Αν υπάρχει κάποια στιγμή που πρέπει να νοιαστούμε για τις χελώνες, αυτή η στιγμή είναι τώρα» είπε.
Οι χελώνες μπορεί να έχουν επιζήσει από τη μαζική εξαφάνιση που σκότωσε δεινόσαυρους πριν από εκατομμύρια χρόνια, αλλά σήμερα εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο κυρίως λόγω του πλαστικού.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση των Ζώων, οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση. Τρία είδη, συμπεριλαμβανομένης και της καρέτα-καρέτα, βρίσκονται στα ζεστά, ρηχά νερά του Περσικού Κόλπου, καθώς και στον Κόλπο του Ομάν.
Μελέτη του Science Advances πριν από πέντε χρόνια υπολόγισε ότι 12 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι σκουπιδιών θα συσσωρευτούν μέχρι το 2050.
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλαπλές απειλές που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι για τις θαλάσσιες χελώνες - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που λευκαίνει τους κοραλλιογενείς υφάλους, της υπερανάπτυξης των ακτών και της υπεραλίευσης.
Στις νεκρές χελώνες στο Sharjah εντοπίστηκε μία τεράστια ποσότητα σκουπιδιών: 325 θραύσματα σε μια χελώνα και 32 κομμάτια από δίχτυα σε μια άλλη. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ρήξεις και συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα ακόμα και θάνατο.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες είχαν τη μεγαλύτερη τάση να καταναλώνουν πλαστικές σακούλες και σχοινιά, καθώς μοιάζουν με τη διατροφή τους, με σουπιές και μέδουσες, δηλαδή.
Οι καρέτα- καρέτα καταναλώνουν περισσότερο καπάκια μπουκαλιών και άλλα μικρά κομμάτια σκληρού πλαστικού που μπερδεύονται με τα νόστιμα σαλιγκάρια και τα άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα, βασικά στην διατροφή τους, ενώ οι νεότερες θαλάσσιες χελώνες, πιθανόν από απειρία φαίνεται πως καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού.
Οι οικολόγοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Yaghmour και άλλων στην Αρχή Περιβαλλοντικών και Προστατευόμενων Περιοχών της Sharjah, επιδιώκουν να προστατεύσουν τις χελώνες της χώρας από τις απειλές.
«Αν χάσουμε αυτές τις χελώνες, το οικοσύστημα θα πεθάνει», είπε ο Abdulkarim Vettan, επιχειρησιακός διευθυντής του Al-Qurum Mangrove Center, δείχνοντας μια χελώνα, που ακρωτηρίασαν οι κτηνίατροι επειδή πιάστηκε σε ένα δίχτυ.
Οι περιβαλλοντολόγοι αντιμετωπίζουν ένα τρομακτικό έργο στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, που καταγράφει μία από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο και κατά κεφαλήν παραγωγούς σκουπιδιών.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση πλαστικών και τα απορρίμματα αυξήθηκαν καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατράπηκαν με ταχύτατους ρυθμούς από μια ξεραμένη έρημο, σε υπερσύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο, γνωστό παγκοσμίως για την κουλτούρα του καταναλωτισμού.
Η κατασκευή των κολοσσιαίων τεχνητών νησιών του Ντουμπάι πριν από μια δεκαετία κατέστρεψε τους φυσικούς ύφαλους και τις τοποθεσίες όπου συνήθιζαν να φωλιάζουν οι χελώνες κατά μήκος της ακτής, σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες της εποχής.
«Όλα οδηγούν προς μία μεγάλη υποβάθμιση και πίεση στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Περσικού Κόλπου», δήλωσε ο Κρίστιαν Χέντερσον, πολιτικός οικολόγος για τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.
«Η ανάπτυξη των αστικών περιοχών που εξαρτώνται από τα αυτοκίνητα ήταν εξαιρετικά γρήγορη, χωρίς κανενός είδους περιβαλλοντική φροντίδα».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν το περασμένο φθινόπωρο για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, η πρώτη χώρα μεταξύ των πλούσιων σε πετρέλαιο που δεσμεύτηκε μακροπρόθεσμα. Ο στόχος παραμένει δύσκολος και υπάρχει δυσπιστία για την επίτευξή του.
Τη Δευτέρα, το Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρεώνει ένα τέλος περίπου 6 σεντς για τις πλαστικές σακούλες, με στόχο να τις καταστήσει εκτός νόμου εντελώς σε δύο χρόνια λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
«Η εικόνα των αποσπασματικών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων είναι σημαντική πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά για τα ΗΑΕ», πρόσθεσε ο Χέντερσον. «Αλλά το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούν γνήσια βιωσιμότητα δεν είναι στην ατζέντα καθώς συνεπάγονται θυσίες».
Εν τω μεταξύ, λένε οι ειδικοί, η συσσώρευση των σκουπιδιών μεγαλώνει και οι χελώνες πληρώνουν το απόλυτο τίμημα.
Με πληροφορίες του AP