Οι μπάμπουρες νιώθουν κι εκείνοι πόνο - «Και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους»

Οι μπάμπουρες νιώθουν κι εκείνοι πόνο - «Και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι βομβίνοι -ή μπάμπουρες- μπορούν να νιώσουν πόνο και πρέπει να προστατευτούν από τους νόμους για τα δικαιώματα των ζώων, υποστηρίζει νέα έρευνα. 

Σύμφωνα με την έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary, και οι μέλισσες διαχειρίζονται την ενόχληση με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ζώα που είναι γνωστό πως νιώθουν πόνο. 

Οι ερευνητές θέρμαναν μια ταΐστρα ζάχαρης σε παραπάνω επίπεδα από το φυσιολογικό και διαπίστωσαν πως οι μέλισσες το χρησιμοποιούσαν λιγότερο. Ωστόσο αυτό άλλαξε όταν το μείγμα στη ζεστή ταΐστρα ήταν μεγαλύτερης συγκέντρωσης σακχαρόζης απ'ό,τι στο λιγότερα θερμαινόμενο. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης χρώμα ως σήμανση για το περιεχόμενο με την περισσότερη ζάχαρη, που σημαίνει πως οι μέλισσες έκαναν την επιλογή τους συνειδητά αντί βάσει αντανακλαστικών. 

Το πείραμα έδειξε πως τα έντομα αποφάσιζαν να βιώσουν δυσφορία με αντάλλαγμα μια «ζαχαρένια» ανταμοιβή και να επεξεργαστούν την απόφαση αυτή στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα, κάτι που σε άλλα ζώα θεωρείται ως δυνατότητα να νιώσουν πόνο. 

«Οι επιστήμονες παραδοσιακά θεωρούσαν τα έντομα ως ρομπότ χωρίς αισθήσεις, που απέφευγαν τους τραυματισμούς με απλά αντανακλαστικά. Ανακαλύψαμε πως οι μπάμπουρες αντιδρούν στην επικείμενη βλάβη μη αντανακλαστικά, με τρόπους που υποδεικνύουν πως νιώθουν πόνο» εξηγεί η Ματίλντα Γκίμπονς, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της έρευνας. 

«Αν τα έντομα νιώθουν πόνο, οι άνθρωποι έχουν την ηθική υποχρέωση να μην τους προξενούν αχρείαστη οδύνη. Ωστόσο, οι νόμοι για την ευημερία των ζώων δεν προστατεύουν τα έντομα - και η έρευνά μας δείχνει πως ίσως πρέπει να το κάνουν» προσθέτει η ίδια. 

«Σε αντίθεση με τα σπονδυλωτά, τα έντομα δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία πυο σχετίζεται με την αντιμετώπιση στα ερευνητικά εργαστήρια και στην ολοένα και αναπτυσσόμεη βιομηχανία που παράγει έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση ή ως ζωοτροφή. Το νομικό πλαίσιο για την ηθική αντιμετώπιση των ζώων ίσως πρέπει να διερυθυνθεί» προσθέτει ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Λαρς Σίτκα. 

«Εμείς ως άνθρωποι είμαι μόλις το ένα από τα πολλά είδη που είναι ικανά να νιώσουν τη χαρά και τον πόνο. Ακόμη και τα μικροσκοπικά πλάσματα όπως τα έντομα, αξίζουν το σεβασμό μας και την ηθική αντιμετώπιση και το χρέος να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο όπου έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε» προσθέτει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Telegraph 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM