Οι ωκεανοί «μπορούν να αποκατασταθούν ως το 2050»

Οι ωκεανοί «μπορούν να αποκατασταθούν ως το 2050» Facebook Twitter
Μία βάρκα με τουρίστες μπροστά από μία φάλαινα 12 μέτρων που κατασκευάστηκε από πέντε τόνους πλαστικών απορριμάτων από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Βέλγιο, 2018 (ΕΡΑ)
0

Μία νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, υποστηρίζει πως αν ληφθούν άμεσα μέτρα οι ωκεανοί μπορεί να αποκατασταθούν ως το 2050.

Παρόλο αντιμετωπίζονται εδώ και δεκαετίες ως οι «χωματερές» της ανθρωπότητας, οι ωκεανοί αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν πως χάρη σε αυτή την ανθεκτικότητα οι ωκεανοί μπορούν να ανακάμψουν πλήρως εντός τριών δεκαετιών. Η κλιματική αλλαγή ωστόσο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες προσπάθειες προστασίας αποτελούν τα μεγάλα εμπόδια, σύμφωνα με τους συγγραφείς που προειδοποιούν πως το περιθώριο για δράση στενεύει.

Οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί τους ωκεανούς εδώ και αιώνες, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι εμφανείς τελευταία 50 περίπου χρόνια. Ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση ενώ πετρελαιοκηλίδες και άλλες μορφές ρύπανσης έχουν δηλητηριάσει τις θάλασσες. Τις τελευταίες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής τα κοράλλια έχουν λευκανθεί και αυξάνεται η οξύτητα του ωκεανού. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται σε ειδική έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που δημοσιεύθηκε πέρυσι. 

Η νέα μελέτη αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων, επισημαίνοντας όμως παράλληλα την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των ωκεανών. Ο αριθμός των μεγαπτεροφαλαινών έχει ανακάμψει μετά την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Το ποσοστό των θαλάσσιων ειδών που εκτιμάται ότι απειλείται με παγκόσμια εξαφάνιση από την IUCN έχει μειωθεί από 18% το 2000 σε 11,4% το 2019. 

«Η μελέτη μας επικεντρώνεται την ανάκτηση των θαλάσσιων πληθυσμών, οικοτόπων και οικοσυστημάτων μετά από προηγούμενες παρεμβάσεις διατήρησης. Παρέχει συγκεκριμένες, βασισμένες σε δεδομένα προτάσεις, για παγκόσμιες παρεμβάσεις κλίμακας», αναφέρει βασικός συγγραφέας της μελέτης Carlos Duarte, καθηγητής της Επιστήμης της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του King Abdullah (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε ξανά τη θαλάσσια ζωή και έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε τρεις δεκαετίες. Αυτό απαιτεί να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας ειδικά σε περιοχές όπου οι προσπάθειες αυτές είναι επί του παρόντος περιορισμένες». Οι ερευνητές προσδιόρισαν εννέα βασικά στοιχεία για την ανοικοδόμηση των ωκεανών και προτείνουν μία σειρά απαραίτητων ενεργειών. 

«Πλέον έχουμε τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους ζωτικούς θαλάσσιους βιότοπους (...) που διατηρούν τις θάλασσές μας καθαρές, προστατεύουν τις ακτές μας και παρέχουν τροφή για ολόκληρα οικοσυστήματα», δήλωσε ο καθηγητής Callum Roberts από το Πανεπιστήμιο του York, που συνυπογράφει τη μελέτη.

«Η επιστήμη μας παρέχει λόγους ώστε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των ωκεανών μας, αλλά προς το παρόν δεν κάνουμε αρκετά ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε. Ο ίδιος αναφέρει ότι μία μεγάλη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τι στάθμη και κάνει τα νερά όξινα. Η αύξηση της θερμοκρασίας που έχει σημειωθεί ήδη καθιστά την αναγέννηση των τροπικών υφάλων δύσκολη.

Ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα είναι τα χρήματα. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι το κόστος θα ανέρχεται σε 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται, η αναμενόμενη απόδοση θα είναι 10 δολάρια. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα, αλλά πιστεύουν ότι η διάσωση των ωκεανών είναι ένας πολύ εφικτός στόχος.

«Η αποτυχία μας να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση, καταδικάζοντας έτσι τα εγγόνια μας σε ωκεανούς που δεν θα μπορούν να παράσχουν υψηλής ποιότητας πόρους, δεν είναι επιλογή», υπογράμμισε ο καθηγητής Duarte.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM