Οι θαλάσσιοι ελέφαντες του βορείου ημισφαιρίου κοιμούνται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί όπου συνήθως δεν παραμονεύουν τα αρπακτικά τους.
Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των θαλάσσιων ελεφάντων, καταγράφοντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα καθώς αυτά κολυμπούσαν για χιλιάδες χιλιόμετρα.
Οι θαλάσσιοι ελέφαντες, οι οποίοι φτάνουν σε βάθη έως και 760 μέτρα, κοιμούνται μόνο δύο ώρες την ημέρα. Κάτι τέτοιο, οι ερευνητές το περιγράφουν ως «καταδύσεις που μοιάζουν με υπνάκο».
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ Τζέσικα Κένταλ-Μπαρ και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν μια μη επεμβατική αυτοκόλλητη ετικέτα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των θαλάσσιων ελεφάντων στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας.
Ακολούθησαν οκτώ θαλάσσιους ελέφαντες στο ταξίδι τους για αναζήτηση τροφής. Η διάρκεια του ταξιδιού τους ήταν περίπου επτά μήνες και κάλυψαν περισσότερα από 6.200 μίλια. Καταγράφηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα, ο καρδιακός ρυθμός, η κίνηση και η θέση του σώματος.
«Αναπτύξαμε μια επιστημονική “υπογραφή για τον ύπνο” μελετώντας τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους για πολλά χρόνια", εξήγησε η Ριτίκα Μουκέρτζι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συμμετείχε στη μελέτη.
Η ίδια αποκάλυψε ότι οι θαλάσσιοι ελέφαντες αποκοιμιόνταν σε βάθη άνω των 300 μέτρα για περίπου 20 λεπτά.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Τέρυ Γουίλιαμς δήλωσε στο BBC News πως «Αυτό που βρίσκω αξιοσημείωτο είναι ότι οποιοδήποτε θηλαστικό θα αποκοιμιόταν ενώ παρασύρεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Δεν πρόκειται για ελαφρύ ύπνο, αλλά για πραγματικά βαθύ ύπνο που θα έκανε τους ανθρώπους να ροχαλίζουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εγκέφαλος των εν λόγω θηλαστικών τα ξυπνάει έγκαιρα πριν ξεμείνουν από οξυγόνο.
Η Ριτίκα Μουκέρτζι εξήγησε ότι η έρευνα «Μας δείχνει πώς μοιάζει ο κόσμος τους και μας βοηθά να καταλάβουμε τι κάνουν και πότε το κάνουν, ώστε να γνωρίζουμε πώς να αποφύγουμε να βρεθούμε στον δρόμο τους».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.
Με πληροφορίες από BBC