Οι αυστηρές πολιτικές καραντίνας που εφάρμοσε το Χονγκ Κονγκ, για την αναχαίτηση της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να έχουν αποτύχει σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Φτάνοντας στο Χονγκ Κονγκ, το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επιβάτες που αποβιβάζονται είναι παντού πλαστικά, σύμφωνα με το Reuters.
Στα ξενοδοχεία καραντίνας, υπάρχουν τηλεχειριστήρια τυλιγμένα με σελοφάν, μαξιλάρια κλειστά σε πλαστικές σακούλες και πλαστικά μαχαιροπίρουνα για κάθε γεύμα, κάθε πελάτη.
«Κάθε ένα από τα μέλη του προσωπικού στα ξενοδοχεία καραντίνας φοράει πλήρη προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό: φόρεμα, παντελόνι, γάντια, μποτάκια, καπέλο και αυτό είναι για κάθε μέλος του προσωπικού, σε κάθε όροφο», δήλωσε η επιχειρηματίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Clementine Vaughan, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη στις 4 Απριλίου.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι οι πολιτικές κατά του κορωνοϊού που επιβλήθηκαν βλάπτουν το περιβάλλον δημιουργώντας υπερβολικά απόβλητα. Η χώρα καταγράφει πάνω από 2.300 τόνους πλαστικών απορριμμάτων την ημέρα, τα οποία ως επί το πλείστον καταλήγουν σε χωματερές.
Ο Edwin Lau, με την τοπική περιβαλλοντική ομάδα The Green Earth, είπε ότι η προσέγγιση του Χονγκ Κονγκ για τον COVID αντικατοπτρίζει την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
«Οι άνθρωποι που ζουν σε ξενοδοχεία καραντίνας, δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα», λέει καλώντας την κυβέρνηση να επιτρέψει την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών από εγκαταστάσεις καραντίνας.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αξιωματούχοι γνώριζαν την αύξηση των απορριμμάτων μιας χρήσης από τότε που ξεκίνησε ο COVID-19.
Οι αυστηρές πολιτικές καραντίνας του Χονγκ Κονγκ έχουν επικριθεί έντονα επειδή βλάπτουν την οικονομία και την ψυχική υγεία των κατοίκων του. Πλέον σε αυτό προστίθεται και η καταστροφή του περιβάλλοντος ως ακούσια συνέπεια.
Με πληροφορίες του Reuters