Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber, τάχθηκε κατά των επιστημόνων σχετικά με τη μείωση των ορυκτών καυσίμων για την επίτευξη του 1,5 βαθμού.
«Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη» ανέφερε συγκεκριμένα στο πλαίσιο της COP28, προκαλώντας την ανησυχία των επιστημόνων για τον αντίκτυπο της δήλωσής του και επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που υπήρξε για την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Al Jaber είναι, μεταξύ άλλων, και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Δήλωσε επίσης ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη «εκτός αν θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο πίσω στις σπηλιές».
Τα σχόλια ήταν «απίστευτα ανησυχητικά» και «αγγίζουν τα όρια της άρνησης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσαν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Περισσότερες από 100 χώρες υποστηρίζουν ήδη τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Tο κατά πόσον η τελική συμφωνία COP28 θα το απαιτήσει ή θα χρησιμοποιήσει μια πιο αδύναμη διατύπωση, όπως «σταδιακή μείωση, είναι ένα από τα πιο έντονα ζητήματα της συνόδου κορυφής και μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της. Απαιτούνται βαθιές και ταχείες περικοπές για να μηδενιστούν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων και να περιοριστούν οι ταχέως επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις.
Ο Al Jaber είναι επίσης επικεφαλής της Masdar, της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ, αλλά ο διορισμός του ως πρόεδρος του COP28 ήταν αμφιλεγόμενος. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, έγγραφα που διέρρευσαν έδειξαν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν συναντήσεις για το κλίμα με κυβερνήσεις για να προωθήσουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Al Jaber αρνήθηκε κάτι τέτοιο.
Περισσότερες από 100 χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, του Ειρηνικού και της Καραϊβικής υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, υποστηρίζουν επίσης τη σταδιακή κατάργηση. Άλλοι, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, είναι κατά.
Με πληροφορίες από Guardian