Σάλος από τις δηλώσεις του προέδρου της COP28 - Αμφισβήτησε την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα

Ανησυχητική δήλωση του προέδρου της COP28- Αμφισβήτησε την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber, τάχθηκε κατά των επιστημόνων σχετικά με τη μείωση των ορυκτών καυσίμων για την επίτευξη του 1,5 βαθμού. 

«Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη» ανέφερε συγκεκριμένα στο πλαίσιο της COP28, προκαλώντας την ανησυχία των επιστημόνων για τον αντίκτυπο της δήλωσής του και επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που υπήρξε για την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Al Jaber είναι, μεταξύ άλλων, και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι.  Δήλωσε επίσης ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη «εκτός αν θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο πίσω στις σπηλιές».

Τα σχόλια ήταν «απίστευτα ανησυχητικά» και «αγγίζουν τα όρια της άρνησης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσαν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Περισσότερες από 100 χώρες υποστηρίζουν ήδη τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Tο κατά πόσον η τελική συμφωνία COP28 θα το απαιτήσει ή θα χρησιμοποιήσει μια πιο αδύναμη διατύπωση, όπως «σταδιακή μείωση, είναι ένα από τα πιο έντονα ζητήματα της συνόδου κορυφής και μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της. Απαιτούνται βαθιές και ταχείες περικοπές για να μηδενιστούν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων και να περιοριστούν οι ταχέως επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις.

Ο Al Jaber είναι επίσης επικεφαλής της Masdar, της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ, αλλά ο διορισμός του ως πρόεδρος του COP28 ήταν αμφιλεγόμενος. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, έγγραφα που διέρρευσαν έδειξαν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν συναντήσεις για το κλίμα με κυβερνήσεις για να προωθήσουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Al Jaber αρνήθηκε κάτι τέτοιο. 

Περισσότερες από 100 χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, του Ειρηνικού και της Καραϊβικής υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, υποστηρίζουν επίσης τη σταδιακή κατάργηση. Άλλοι, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, είναι κατά.

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM