Ο ποταμός Τάμεσης έχει μερικά από τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα μικροπλαστικών από οποιοδήποτε ποτάμι στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι 94.000 μικροπλαστικά ανά δευτερόλεπτο ρέουν κάτω από τον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο.
Η ποσότητα υπερβαίνει εκείνη που μετράται σε άλλα ευρωπαϊκά ποτάμια, όπως ο Δούναβης και ο Ρήνος.
Μικρά κομμάτια πλαστικού έχουν βρεθεί μέσα στα σώματα των καβουριών που ζουν στον Τάμεση ενώ σοβαρό πρόβλημα προκαλούν και τα υγρά μαντηλάκια, που συσσωρεύονται στην ακτή.
Ερευνητές στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς και προειδοποιούν δε, ότι η απρόσεκτη απόρριψη πλαστικών γαντιών και μασκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της ρύπανσης.
«Από κοινού, αυτές οι μελέτες δείχνουν πόσο διαφορετικοί τύποι πλαστικών, από μικροπλαστικά στο νερό έως μεγαλύτερα αντικείμενα στην ακτή, μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα οργανισμών στον ποταμό Τάμεση», δήλωσε ο καθηγητής Dave Morritt από το Royal Holloway.
Επισήμανε δε ότι «Η αυξημένη χρήση πλαστικών ειδών μίας χρήσης και η ακατάλληλη απόρριψη τέτοιων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων μάσκας και γαντιών, μαζί με προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν πλαστικό, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο, ότι ο Τάμεσης είναι καθαρότερος από ό, τι στο παρελθόν σε σχέση με ορισμένους ρύπους, όπως τα ιχνοστοιχεία.
Ποια πλαστικά βρέθηκαν στον ποταμό;
Πολλές μορφές μικροπλαστικών βρέθηκαν στον Τάμεση, συμπεριλαμβανομένων γκλίτερ, μικρά κομμάτια πλαστικού από καλλυντικά και πλαστικά θραύσματα από μεγαλύτερα αντικείμενα.
Το μεγαλύτερο μέρος των μικροπλαστικών αυτών προήλθε από τη διάσπαση μεγάλων πλαστικών, με σημαντικότερη πηγή να θεωρείται η κατηγορία της συσκευασίας τροφίμων.
Τα υγρά μαντηλάκια που μπορούν να ξεπλυθούν βρέθηκαν επίσης, σε αφθονία στην ακτογραμμή.
Η ερευνητής της μελέτης, Katherine McCoy, δήλωσε πως «Η μελέτη μας δείχνει ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω έρευνα των επιπτώσεων των μικροπλαστικών και μάλιστα των μικροϊνών στους οργανισμούς που υπάρχουν στον Τάμεση».
Η Katharine Rowley του Royal Holloway είπε ότι δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη πυκνότητα πλαστικού στον ποταμό Τάμεση, αλλά κάλεσε τους ανθρώπους να σκεφτούν το πλαστικό που χρησιμοποιούν πριν το πετάξουν.
«Οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό, τι νομίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή
Μερικά ζώα που ζουν στον ποταμό καταναλώνουν μικροπλαστικά. Μεταξύ αυτών και δύο είδη καβουριών.
Τα καβούρια βρέθηκαν να έχουν μπερδεμένο πλαστικό στο στομάχι τους, συμπεριλαμβανομένων ινών και μικροπλαστικών από σερβιέτες, μπαλόνια, ελαστικές ταινίες και σακούλες μεταφοράς.
«Όταν έφεραν αυτά τα καβούρια στα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ήταν συγκλονιστικό καθώς διαπιστώσαμε ότι ήταν γεμάτα πλαστικά», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης, Alex McGoran.
Συγκριτικά, ο Τάμεσης έχει υψηλότερες ποσότητες μικροπλαστικών από τα επίπεδα που καταγράφονται στον Ρήνο στη Γερμανία, τον Δούναβη στη Ρουμανία και τον ποταμό του Σικάγο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα επίπεδα εμφανίζονται χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν στον ποταμό Yangzte της Κίνας.
Ο Δρ Paul Clark του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δήλωσε πως «Αυτό που έδειξαν οι μελέτες είναι ότι αν και ο Τάμεσης είναι σίγουρα καθαρότερος όσον αφορά ορισμένους χημικούς ρύπους, π.χ. βαρέα μέταλλα, ο ποταμός μολύνεται σοβαρά με πλαστικό. Και για άλλη μια φορά η άγρια ζωή απειλείται».
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια