Η άγρια φύση βρίσκεται σε μια «καταστροφική παρακμή» λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι πληθυσμοί της άγριας φύσης έχουν μειωθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα σε λιγότερο από 50 χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση της WWF.
Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η «καταστροφική παρακμή» δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Και προειδοποιεί ότι η φύση καταστρέφεται από τους ανθρώπους με ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο.
Η άγρια ζωή είναι «σε ελεύθερη πτώση» καθώς καίμε δάση, αλιεύουμε συνεχώς στις θάλασσές μας και καταστρέφουμε άγριες περιοχές, λέει η Τάνια Στάλε, διευθύνων σύμβουλος της WWF.
«Καταστρέφουμε τον κόσμο μας - που ονομάζουμε σπίτι - διακινδυνεύοντας την υγεία, την ασφάλεια και την επιβίωσή μας εδώ στη Γη. Τώρα η φύση μας στέλνει ένα απελπισμένο SOS και ο χρόνος τελειώνει. Τι σημαίνουν οι αριθμοί;
Η έκθεση εξέτασε χιλιάδες διαφορετικά είδη άγριας ζωής που παρακολουθούνταν από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Καταγράφηκε κατά μέσο όρο πτώση 68% σε περισσότερους από 20.000 πληθυσμούς θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών από το 1970.
Η μείωση ήταν σαφής απόδειξη της ζημιάς που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Δρ Andrew Terry, διευθυντής στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία παρέχει τα δεδομένα.
Εάν δεν αλλάξει τίποτα, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν αναμφίβολα να μειώνονται, οδηγώντας την άγρια ζωή στην εξαφάνιση και απειλώντας την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτώνται, πρόσθεσε.
Η έκθεση αναφέρει ότι η πανδημία Covid-19 είναι μια έντονη υπενθύμιση για το πώς η φύση και οι άνθρωποι είναι αλληλένδετοι.
Παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν στην εμφάνιση πανδημιών είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της άγριας πανίδας.
Νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε και ακόμη και να αντιστρέψουμε την απώλεια και την καταστροφή της άγριας φύσης, εάν λάβουμε επείγουσα μέτρα και αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.
Ο Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και φυσιοδίφης David Attenborough είπε ότι το απαιτούνται συστημικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφίμων, δημιουργίας ενέργειας, διαχείρισης των ωκεανών μας και χρήσης υλικών, είπε. «Αλλά πάνω απ 'όλα είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην προοπτική. Μια αλλαγή στην άποψή μας για την φύση».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί ένα ευρετήριο για το αν οι πληθυσμοί άγριων ζώων αυξάνονται ή μειώνονται. Δεν μας λέει τον αριθμό των ειδών που χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις είναι σε τροπικές περιοχές. Η πτώση της τάξης του 94% για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, λόγω της απειλής στα ερπετά, αμφίβια και πουλιά.
Η έκθεση εξάλλου εξετάζει την παγκόσμια εικόνα και την ανάγκη να δράσουμε σύντομα για να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτές τις τάσεις, δήλωσε η Louise McRae της ZSL.
Με πληροφορίες από BBC