Μυστική έρευνα της φιλοζωικής οργάνωσης PETA αποκάλυψε φρικτές συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται, εκπαιδεύονται και δουλεύουν πίθηκοι μακάκοι στην Ταϊλάνδη.
Το γάλα καρύδας έχει μεγάλη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ταϊλάνδη εδώ και δεκαετίες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των συμπαθών μακάκων, που δια της βίας, συχνά με ξύλο, αναγκάζονται να μαζεύουν καρύδες από τους ψηλότερους κοκοφοίνικες για την παραγωγή του γάλακτος καρύδας, που προτιμούν οι vegan και όχι μόνο.
Η μεγάλη βρετανική αλυσίδα super market Co-Op είναι η πρώτη που σταμάτησε την πώληση γάλακτος καρύδας από την Ταϊλάνδη και στα 2.800 καταστήματά της σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη πως οι μακάκοι είναι θύματα βάναυσης κακομεταχείρισης στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προκειμένου να εργάζονται ακατάπαυστα για να μαζεύουν καρύδες από τους πανύψηλους κοκοφοίνικες.
Μυστική έρευνα από την μεγαλύτερη παγκοσμίως φιλοζωική οργάνωση PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) αποκάλυψε πως οι μακάκοι χρησιμοποιούνται δια της βίας, ώστε να σκαρφαλώνουν στα ψηλότερα κλαδιά των κοκοφοινίκων για να κατεβάζουν τις βαριές καρύδες που θα δώσουν το πολύτιμο φυτικό γάλα.
Μετά την αποκάλυψη η αλυσίδα super market Co-Op στη Βρετανία εισάγει γάλα καρύδας μόνο από την Σρι Λάνκα αφού στη χώρα η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν χρησιμοποιεί μακάκες στην διαδικασία παραγωγής. Η PETA πραγματοποίησε μυστική έρευνα σε φάρμες καλλιέργειας κοκοφοινίκων σε εννέα επαρχίες της στη νότια Ταϊλάνδη. Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σοκάρουν. Η έρευνα, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε έναν εκπαιδευτή, τον οποίο η κάμερα των ερευνητών της οργάνωσης τον κατέγραψε τη στιγμή που κρατούσε ένα από τα συμπαθή ζώα από τον λαιμό και το χτυπούσε με λουρί.
Άθλιες οι συνθήκες κράτησης των μακάκων σε κλουβιά
Σε άλλη περίπτωση μακάκοι εντοπίστηκαν στοιβαγμένοι σε κλουβιά, δεμένοι με χοντρό σκοινί από το ένα πόδι, μέσα στον ήλιο με σκοπό την αναπαραγωγή, ώστε στο μέλλον να εργαστούν στη συγκομιδή της καρύδας. Οι ερευνητές της PETA μίλησαν με εργαζόμενους στις φυτείες και έμαθαν από πρώτο χέρι για τα φρικτά βασανιστήρια που υπομένουν τα έξυπνα αυτά ζώα. Σπασμένα κόκαλα μετά από πτώσεις από τα ψηλά δέντρα ή επειδή οι δυσαρεστημένοι επιστάτες τα χτυπούν και τα ρίχνουν στο έδαφος, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα όσα υποφέρουν οι μακάκοι από ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται για να μην πληρώσουν εργατικά χέρια. Και να σκεφτεί κανείς πως στην Ταϊλάνδη δεν λείπουν τα φθηνά εργατικά χέρια, ειδικότερα από εργάτες από την γειτονική Μιανμάρ, που μεταναστεύουν για να εργαστούν στον κερδοφόρο τουριστικό τομέα.
Ένας από τους εργαζόμενους στις φυτείες με κοκοφοίνικες αποκάλυψε στους ερευνητές της PETA πως οι περισσότεροι μακάκοι είναι θύματα απαγωγής από τη Φύση ακόμα κι αν είναι γνωστό πως τα ζώα απειλούνται με εξαφάνιση. Η Κάρι Μπένετ, project manager στην PETA δήλωσε: «Η PETA ζητά από όλους στο λιανικό εμπόριο να σταματήσουν την πώληση γάλακτος καρύδας από την Ταϊλάνδη μέχρι οι μαϊμούδες να μην χρησιμοποιούνται και να μην είναι θύματα κακομεταχείρισης με σκοπό το κέρδος». Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση αυτών των ζώων και της πρακτικής να χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή των καρύδων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης υποστηρίζει πως πλέον η πρακτική συγκομιδής καρύδων από τους μακάκους δεν υφίσταται στην βιομηχανία και έχει αντικατασταθεί από την εργασία ανθρώπων και από μηχανήματα. Όμως το ίδρυμα Wildlife Friends Foundation με έδρα την Ταϊλάνδη εκτιμά πως οι φάρμες με κοκοφοίνικες στη χώρα έχουν στην κατοχή τους 4.000 με 5.000 μακάκους, εκ των οποίων το ένα τρίτο απασχολείται δια εξαναγκασμού στην συγκομιδή των καρύδων. Οι ειδικοί για την άγρια ζωή δηλώνουν πως οι φάρμες χρησιμοποιούν δύο είδη μακάκων. Το είδος που ζει στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης και είναι ευάλωτο και αυτό που ζει στο νότιο τμήμα και απειλείται με εξαφάνιση.
Απαγωγές των μικρών μακάκων από τη Φύση και από τις μητέρες τους
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της PETA Asia, που πραγματοποίησε εκτενείς πολύμηνες έρευνες για την εκμετάλλευση των μακάκων στην Ταϊλάνδη, στη χώρα υπάρχουν «σχολεία εκπαίδευσης» για τους μακάκους με σκοπό να τους προετοιμάσουν να εργαστούν στη συγκομιδή των καρύδων. Ένας εκ των εκπαιδευτών αποκάλυψε πως με δίχτυα απάγουν τους μικρούς μακάκους από τη Φύση, την μητέρα και τις οικογένειές τους, αν και αυτό νομικά είναι παράνομο.
Στη Φύση τα έξυπνα αυτά ζώα ζουν κατά ομάδες με αυστηρή ιεραρχία και είναι πολύ κοινωνικά μεταξύ τους. Όμως στα «σχολεία εκπαίδευσης» οι μικροί μακάκοι κρατούνται φυλακισμένοι σε κλουβιά, μόνοι. Σε ένα τέτοιο «σχολείο» οι ερευνητές της PETA παρατήρησαν μέσα σε κλουβί έναν θηλυκό μακάκο δεμένο, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και με ελάχιστη πρόσβαση σε σκιερό μέρος.